Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Apçağa Köyü, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Ahmet Kutsi Tecer’in köklerini barındırır.

Tecer’in babası Apçağa köyünde doğmuş, fakat o kendisi bu köyde hiç yaşamamıştır. Ancak köylüler, ünlü şairin "Orda bir köy var uzakta" dizelerini Apçağa Köyü için yazdığına inanmış ve bu nedenle burada bir kültür evi açmıştır. 

Köylülerin topladığı eski eşyalarla donatılan bu kültür evi, bir etnografya müzesine dönüştürülmüştür.

Ahmet Kutsi Tecer, 1901 yılında babasının görev yaptığı Kudüs’te dünyaya gelmiştir. Duyun-u Umumiye Müdürü olan babasının görevi nedeniyle doğduğu Kudüs’te Fransız okulunda başladığı eğitim hayatına, Kırklareli ve Kadıköy’de devam etmiştir. İstanbul Üniversitesi’nde yükseköğrenimini tamamladıktan sonra, Ankara Erkek Lisesi’nde öğretmenlik yapmaya başlamış, ardından Sivas’a atanması ile hayatı değişmiştir.

Sivas yıllarında halk kültürü ve edebiyatına yönelik önemli çalışmalar yapmış, Muzaffer Sarısözen ile köy köy gezip halk müziği derlemeleri gerçekleştirmiştir. Bu geziler sırasında kaleme aldığı "Orda bir köy var uzakta" şiiri, derin bir aidiyet duygusunu yansıtır. Sivas’ta çıkardığı Toplantı dergisi ve halk ozanlarını bir araya getirdiği Halk Şairleri Bayramı da halk kültürüne verdiği önemin göstergeleridir.

Ahmet Kutsi Tecer, Yüksek Öğrenim Genel Müdürlüğü ve Talim Terbiye Kurulu üyeliği gibi birçok idari görev üstlenmiş; halk kültürüne katkılarıyla TRT repertuarının genişlemesine de vesile olmuştur. Siyasi hayatında ise Adana ve Urfa milletvekilliği yapmıştır. 1940’lardan itibaren konservatuvar ve akademilerde öğretmen olarak görev almış, 1966’da İstanbul Eğitim Enstitüsü’nde emekliye ayrılmıştır. 25 Temmuz 1967’de İstanbul’da vefat eden Tecer, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Apçağa köyü, Tecer'in kültürel mirasını yaşatan bir anıt niteliği taşırken, köylüler Ahmet Kutsi'nin bıraktığı izleri her an yaşatmaya devam etmektedir.

Ahmet Kutsi Tecer’in Orda Bir Köy Var Uzakta şiiri şu şekilde;

ORDA BİR KÖY VAR UZAKTA

Erzincan’da düğünlerde çeyrek altın takmak yürek ister Erzincan’da düğünlerde çeyrek altın takmak yürek ister

Orda bir köy var, uzakta,

O köy bizim köyümüzdür.

Gezmesek de, tozmasak da

O köy bizim köyümüzdür.

-----------------------

Orda bir ev var, uzakta,

O ev bizim evimizdir.

Yatmasak da, kalkmasak da

O ev bizim evimizdir.

----------------------

Orda bir ses var, uzakta,

O ses bizim sesimizdir.

Duymasak da, tınmasak da

O ses bizim sesimizdir.

----------------------

Orda bir dağ var, uzakta,

O dağ bizim dağımızdır.

İnmesek de, çıkmasak da

O dağ bizim dağımızdır.

-----------------------

Orda bir yol var, uzakta,

O yol bizim yolumuzdur.

Dönmesek de, varmasak da

O yol bizim yolumuzdur.

Sözlerin güçlü duygularla yazıldığı ve halkın ortak hislerine dokunduğu şiir, bestelenip müzikle buluştuğunda daha da derin bir anlam kazandı.

           

Muhabir: Adem Toprakoğlu