Patolojik yalan söyleme, insanlar için bir psikolojik durumdur.

Aile, Çift ve Evlilik Terapisti Anila Çelik yalan söyleme hastalığı hakkında bilgiler verdi.

"Lügat Yalanı" ya da "Patojenik Yalan" olarak isimlendirilen patolojik yalan söyleme, insanlar için bir psikolojik durumdur. Ancak, patolojik yalan söylemenin net ve kesin bir sebebi belirlenemediğinden  birçok faktörün etkileşimi sonucunda ortaya çıkıyor. Alışkanlık olarak yalan söyleyen ya da sık sık yalan söyleme davranışında bulunan bireyler, eylemlerinin altında yatan çeşitli özellikler veya nedenler sergiliyor.  İşte sürekli yalan söyleyen bireylerin bazı potansiyel sebepleri ya da özellikleri:

PATOLOJİK YALAN SÖYLEME

Bazı kişilerde patolojik yalan söyleme veya pseudologia fantastica olarak bilinen bir durum bulunuyor. Sık sık ve takıntılı bir şekilde, genellikle açık bir sebep  olmaksızın, bazen yalanlar kolayca tespit edilebilse ya da  görünürde bir amaca hizmet etmese bile yalan söyleme eyleminde bulunulabilir.

DÜŞÜK BENLİK SAYGISI

Masum görünen tehlike: Kar yemek... Masum görünen tehlike: Kar yemek...

Özsaygısı düşük olan kişiler, kendi imajlarını güçlendirmek ya da kendilerinin idealize edilmiş bir versiyonunu yaratmak, başkalarından onay ve hayranlık almak için yalan söyleyebiliyor.

SONUÇLARDAN KAÇINMA

Sürekli yalancılar, eylemlerinin sonuçlarıyla yüzleşmekten kaçınmak ya da sorumluluktan kaçmak için yalan söyleyebiliyor. Sorumluluktan kaçmak için hikâyeler uydurabiliyor.

MANİPÜLASYON VE KONTROL

Bazı kişiler yalan ve hileyi, durumları manipüle etmek ya da başkalarını kontrol etmek için bir araç olarak kullanırlar, sonuçları kendi lehlerine etkilemeye çalışıyorlar.

ALTTA YATAN PSİKOLOJİK KOŞULLAR

Narsistik kişilik bozukluğu, antisosyal kişilik bozukluğu (sosyopati) veya borderline kişilik bozukluğu gibi bazı ruh sağlığı durumları, bir semptom ya da başa çıkma mekanizması olarak yalan söylemeyi içeriyor.

ALIŞILMIŞ DAVRANIŞ

 Bazı insanlar için yalan söylemek zamanla alışılmış bir davranış haline geliyor. Sonuçlarını ya da başkaları üzerindeki etkisini düşünmeden alışkanlıktan dolayı yalan söyleyebiliyor.

DİKKAT ÇEKME ARAYIŞI

İlgi ya da sempati arayan kişiler, sempati kazanmak ve dikkatleri üzerlerine çekmek için hikayeler uydurabilir, ayrıntıları abartabiliyorlar.

Altta yatan psikolojik ya da duygusal sorunlardan kaynaklanabileceğinden, sürekli yalan söyleme davranışına empati ve anlayışla yaklaşmak oldukça önemlidir. Açık iletişimi teşvik etmek,dürüstlüğe değer verilen güvenli bir ortam yaratmak bazen bireylerin doğruları söylerken daha rahat hissetmelerini sağlayacaktır.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ