Sarı kantaron, lavanta, oğulotu, tıbbi papatya, ginkgo, passiflora gibi antidepresan bitkileri doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor.

Ziraat Mühendisi Kemal Özdemir, "Sarı kantaron, lavanta, oğulotu, tıbbi papatya, ginkgo, passiflora gibi antidepresan bitkileri doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor. Ayrıca bu bitkilerin kendi başına kullanımında olumsuz etkileri de olabilir" dedi.

Avrupa ile farkımız 2 saate çıktı Avrupa ile farkımız 2 saate çıktı

Nilüfer Belediyesi’nin NİLKOOP ile birlikte düzenlenen eğitimde, antidepresan bitkilerin kullanımına ilişkin bilgiler verildi. Ziraat mühendisi Kemal Özdemir, sarı kantaron, lavanta, oğulotu, tıbbi papatya, ginkgo, passiflora gibi antidepresan bitkilerin market ya da aktarlardan alınabileceğini değindi. Bu bitkilerdeki etken maddelerin nerede olduğunu bilmenin önemini belirten Özdemir, “Bu bitkilerin hangi kısmının kullanılması gerektiğini, miktarını iyi bilmek gerekiyor. Bu bitkileri tedavide kullananlar doktor kontrolünde hareket etmelilerdir. Aksi takdirde olumsuz etkileri de bulunabilir. Antidepresan bitkiler bilinçli tüketilmeli” dedi.

Özdemir, depresyonda kullanılan bitkilerin birçoğunun farklı olduğuna da belirtti.

Eğitimin ikinci bölümde Uzman Psikoterapist Danışmanı Gönül Hazneci, depresyon konusunda bilgilendirmeler yaptı. Depresyonu, bunalım, çöküntü ve sürekli ilgi kaybına neden olan duygu ve durum bozukluğu olarak nitelendiren Hazneci, belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemlerini anlattı. Depresyonun yaşı ve cinsiyeti olamayacağını ifade eden Hazneci, her canlının da bu durumu yaşayabileceğine dikkat çekti. Burada psikolojik sağlamlığın önemini değinen Hazneci, katılımcılar ile atölye de gerçekleştirdi.

Kaynak: İHA