Bildiğiniz üzere BAĞKUR prim gün sayısının düşürülmesi bir kaç yıldır gündemde. Seçim önceside hükümet bu konuda söz vermişti düşürüleceğini bakanlarda dile getirmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'da konuya ilişkin bir kaç kez basın mensuplarının sorularını yanıtlamıştı. Işıkhan: 'Bağ-Kur'ların 9000 gün olan prim ödeme gün sayısını 7 bin 200 güne düşürme konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu seçim öncesi verilen bir sözdür. Mutlaka yerine getireceğiz. Bütçe disiplini doğrultusunda bu adımları atacağız. Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız. Bunu da prim gelirleriyle sağlıyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı mümkün olduğu sürece istihdamda ve çalışma hayatında tutmaya gayret ediyoruz. Emeklilik aslında bir sonuçtur. Hepimiz çalışıyoruz, belli bir noktada hak ediyoruz. Burada tabii ki Bağ-Kur'luların beklentisini saygıyla karşılıyorum. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200'e düşürülmesi konusu da seçim öncesinde verilen bir vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz.' ifadelerine yer verdi.

Çalşmalar Yasalştı mı?

Ev hanımlarına emeklilik (prim desteği), kademeli emeklilik, 3600 ek gösterge, SSK-Bağkur prim eşitlemesi gibi birçok çalışmayı kapsayan yeni torba yasada Bağ-Kur 7200 prim günü ile emekliliğin de olması bekleniyor. İlgili bakanlıklardan gelen açıklamalarda Torba yasanın maddeleri üzerinde çalışmaların devam ettiği yönünde.  Düzenlemenin Meclis'ten geçmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşması öngörülüyor.

Ekmek fiyatlarında okkalı zam! Ekmek fiyatlarında okkalı zam!

Kimler Faydalanabilecek?

Torba yasa maddeleri net değil ama kamuoyuna sızdırılan bilgilerde, düzenlemeden Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı bakkal, kasap, kuaför, ayakkabıcı, berber, kıraathane sahipleri gibi küçük esnaf yararlanacak. Şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan büyük işletme sahipleri yasal düzenlemeden faydalanamayacak.