Erzincan’da kavurucu sıcaklara dikkat! Uzmanı uyarıyor Erzincan’da kavurucu sıcaklara dikkat! Uzmanı uyarıyor

BAHAR ALERJİSİ NEDİR?
Bahar ve sıcak havaların artmasıyla birlikte alerjik rahatsızlıkların, hastalıkların görülme sıklığında büyük bir artış görülmekte. Bahar alerjisi diye tanımlanan bu rahatsızlık, toplumun büyük bir bölümünde etki göstererek olumsuz yan etki bırakmakta. Bunun nedeni havada yayılan ağaç, çiçek, toz ve çimenlerin oluşturdukları polenlerdir. Kişi alerjik bir bünyeye sahipse bağışıklık sisteminin gösterdiği tepkime sonucu gözlerde sulanma, boğazda kaşınma, öksürük ve hapşırmaya bağlı kılcal damarların genişleyerek dokuların şişmesine ve nefes darlığına yol açmakta ve bunun sonucunda ise kişilerde bahar alerjisini adı altında tanı oluşturulur. Bahar alerjisine halk arasında “saman alerjisi/nezlesi” denir. 
BAHAR ALERJİSİ NEDEN OLUR?
Alerji sık görülen bir hastalıktır. Genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin birleşimi ile ortaya çıkmakta olup, insan vücudu zararlı mikrop, bakteri gibi virüslere karşı kendini koruma altına alır. Fakat normalde zararlı olmayan maddelere karşı bağışıklık sistemi abartılı cevaplar vermeye başlar ve buna alerji denir.  Alerjik hastaların bağışıklık sistemleri bazı maddelere karşı aşırı hassas olmakla birlikte tepkime göstermekte. Bu maddelerle karşılaşan bağışıklık sistemi kendisini kontrol edemez ve kaşıntı, şişme, göz yaşarması, kızarıklık, döküntü, burun akıntısı gibi alerjik şikâyetler ön plana çıkar. Hayvan tüyü, ev tozu, ilaçlar, gıdalar, katkı gıdaları gibi alerjik maddeler bahar alerjisi yaşayan kişilerde en sık karşılaşılan türleridir. 
BAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
•    Burun tıkanıklığı
•    Hapşırma nöbetleri
•    Işığa karşı hassaslaşan gözler 
•    Göz, burun ve kulak kaşıntısı ve kızarıklık
•    Yorgunluk
•    Baş ağrısı(sinüslere baskı)
•    İştahsızlık
•    Cilt döküntüleri
BAHAR ALERJİSİ İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ?
Ailede alerjik hastalığın olması, çevresel faktörler, hava kirliği, sigara dumanı ve kişiye özel diğer etmenler alerjik rahatsızlığı olan kişilerde risk faktörlerini oluşturmakta.
BAHAR ALERJİSİNDEN NASIL KORUNULUR?
1.    Aile doktoru kontrolünde aşı veya ilaç uygulaması
2.    El ve yüz temizliği
3.    Bağışıklık sistemini güçlendirmek için A, B, C ve E vitaminlerini almak
4.    Dengeli beslenme ve bol su içmek
5.    Stresten uzak kalmak
6.    Sigara ve alkol gibi ürünlerden uzak durmak
7.    Sürekli kapalı alanda kalmamak, kapalı ortamda bulunuluyorsa ortamı sürekli havalandırmak

Editör: Haber Merkezi - SN