Allah Teala, bayramları vesile kılarak Müslümanlar arasındaki kardeşlik bağının güçlenmesine olanak sağlamıştır. Bayramlarda, toplum bütünleşerek kaynaşır ve kucaklaşır. Hayatın olumsuz kargaşası olan ve bitmek tükenmeyen sıkıntılar yüzünden yorgun hale gelen kişileri bu bayramlar dinçleştirir. Bu bayramlar, toplum hayatında önemli bir yere sahip olan mübarek zaman dilimleridir. İnsan tek başına bayram yapamaz, yapsa bile bir eksiklik hissi oluşur. Bayram toplu olarak kutlandığı zaman bir anlam katarak bütünleşir.

Bayram günleri denildiği zaman ilk akla gelen tatil günleridir. Ancak bundan da öte, bize bazı sorumlulukları yükleyen özel zaman dilimleridir. Bu sorumlulukların yerine getirildiği zaman, bayram ruhunu, havasını daha çok idrak etmiş olacağız. Peki bayram zamanı yapılması gereken davranışlar nelerdir?

EYT'liler dikkat! Maaşınız faiziyle geri istenebilir EYT'liler dikkat! Maaşınız faiziyle geri istenebilir

Bayramlarda yapılması gereken sünnetler nelerdir?

Anne- baba rızasını almak: Anne- babanın rızasını almak her zaman önemli bir sünnettir. Ancak bu özel zaman dilimlerini fırsat bilip büyüklerimizin rızasını almak oldukça önemi bir konudur.

Erken saatte uyanmak: Kişilerin erken saatte güne başlaması, İslam aleminde önemli bir sünnettir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadislerinde, " Sabahın erken saatlerinde bereket ve başarı vardır" buyurmuşlardır.

Gusül abdesti almak: Gusül abdesti almak, ruhsal ve bedensel temizliği amaçlar. İbadetlere hazırlık yapar ve kişinin günahlarının bağışlanmasına vesile olur.

Güzel kokular sürmek: Özellikle bu mübarek günlerde ve bayramlarda temizlenmek ve hoş kokular sürmek, Müslümanlığın güzellik ve temizlikle ilgili öğretilerine uygun olarak karşımıza çıkar ve önemli bir sünnettir.

Misvak kullanmak: Peygamber Efendimizin sünneti olan misvağı kullanmak, sağlık açısından da birçok faydası bulunan önemli bir sünnettir.

Temiz ve sevilen kıyafetler giymek: İslam’ın önemli bir parçası olan temizlik Allah’a karşı olan saygısını ve ibadetlerini yerine getirmede oldukça önemli bir sünnettir.

Camiye erken gitmek: İslam’da önemli bir sünnet olarak karşımıza çıkar. İbadetin ciddiyetini, saygınlığını sağlayarak toplumsal bağları güçlendirmede etkili olur.

Selamlaşmak: Kardeşliği ve beraberliği sağlayan bu uygulama, toplumsal bağların güçlenmesinde oldukça etkilidir.

Güler yüzlü olmak: İslam'da önemli bir sünnet olan güler yüzlülük, Müslümanlar arasında tavsiye edilen bir davranıştır. Güler yüzlü olmak, insanlar arasındaki iletişimi güçlendirir, samimiyeti artırır.

Sadaka vermek: Bu mübarek günlerin asıl amacı yardımlaşmaktır. Sadaka ve zekât vermek, ihtiyaçlı kişilere yardım etmek ve sevap kazanmak için önemli bir sünnettir.

Küsleri barıştırmak: Bu manevi günlerde kişiler arasındaki kin ve küskünlüğü sonlandırmak, affetmek oldukça önemli sünnetlerdendir.

Kabir ziyaretinde bulunmak: Bayramlarda kabirleri ziyaret etmek, ölülerimiz için dua ederek onların günahlarına Allah’tan af dilemek, hem ölüler için hem de ölümü hatırlayarak kişilerin kendine çeki düzen vermeleri için önemli bir sünnettir.