Erzincan

Binali Yıldırım Erzurum'da konuştu...

Ekonomik İş Birliği Teşkilatı (EİT) ülkeleri kapsamında, "EİT 2025 Erzurum Turizm Başkenti Etkinlikleri" çerçevesinde düzenlenen Palandöken Ekonomi Forumu'nda oturumlar başladı. "Ekonominin kalbi bu yıl Palandöken’de atıyor" sloganıyla düzenlenen forum, iş dünyasının önemli isimlerini Erzurum'da buluşturdu.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın hitaplarıyla başlayan forumun moderatörlüğünü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı.  Hisarcıklıoğlu Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, ETSO Başkanı Saim Akalın ve EİT Koordinatörü Muharrem Çığlık’a katkılarından dolayı teşekkür etti. Forumda, iş dünyasının geleceğine yön verecek fikirler, sektörel oturumlar ve stratejik çözüm önerileri ele alındı.

Oturumlara Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Vekili Efkan Ala, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katıldı.

Son Başbakan ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Turizm Başkenti kapsamında düzenlenen Palandöken Ekonomi Forumu’nun açılışında konuştu. Yıldırım, EİT 2025 ile birlikte Erzurum’un yalnızca Türkiye için değil, Kafkaslar, Orta Asya, Uzak Doğu ve Orta Doğu için de taşıdığı önemi vurgulamak istediklerini ifade etti.

Yıldırım, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinde alınan bir kararla, Erzurum’un kültür başkenti yapılması kararlaştırıldı. Bu çerçevede bir dizi etkinlik düzenlenmesi planlandı. Amaç, Erzurum’un sadece Türkiye için değil, Avrasya coğrafyası, Kafkaslar, Orta Asya, Uzak Doğu ve Orta Doğu için taşıdığı önemi vurgulamak ve anlatmaktır. Kış oyunlarından sonra düzenlenen bu etkinlik, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesi kapsamında Erzurum’un da katkılarıyla gerçekleştirildi.”

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) yapısına da değinen Yıldırım, şunları kaydetti: “Bu noktada Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’ndan da birkaç cümleyle bahsetmek gerekir. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT), her ne kadar 1985 yılında kurulmuş olsa da, temelleri 1964 yılında atılmış. Bugün 600 milyona yakın nüfusa sahip ve 8,5 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsayan bir teşkilattan söz ediyoruz. Bu büyük coğrafyayı ve topluluğu temsil eden teşkilat, 1985’ten bu yana 10 üye ülkeye ulaştı. Toplam gayrisafi millî hasıla 3 trilyon dolara yaklaşmış, satın alma gücü paritesine göre bu rakam daha da büyük. Ancak yeterli değil. Asıl sorun ise, bu ülkeler arasındaki ticaret hacminin toplam ticaretlerinin yalnızca yüzde 8’ini oluşturmasıdır. Yani ürettiğimiz değerlerle kendi aramızda değil, başkalarını zengin ediyoruz. Benzer bir durum Türk Devletleri Teşkilatı’nda da görülmekte.”

Kaynak: gazetepusula.net