Erzincan’ın yüksek dağları, derin vadileri ve görkemli kanyonlarının yanı sıra, gözlerden uzak ama bilim insanlarının yoğun ilgisini çeken başka bir hazineyi barındırdığı ve sadece bu coğrafyada yetişen nadir bitkiler bulunuyor.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kandemir, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan endemik bitki türlerinin önemini vurguladı. Kandemir’in ifadesiyle, bu nadide bitkiler Erzincan’a bilimsel ve turistik anlamda büyük bir değer katıyor.
Bahçe Kültürler Araştırma Enstitüsü’nde Ziraat Mühendisi Meral Aslay Ters Lale ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü 2006 yılından itibaren Terslale koruma altına alınması ve çoğaltılması projelerini yürütmekte.
"Terslale (Fritillaria) cinsi ülkemizin önemli gen kaynakları içerisinde yer almaktadır. Dünyada 170 tür mevcut olup bunun 52 türü ülkemiz doğasında yer almakta ve 29 adet tür endemiktir. Bu durum bizim ne kadar zengin olduğumuzun bir göstergesidir.
DAĞ ETEKLERİNDE, AĞAÇLARIN ALTINDA VE ÇAYIRLARDA BULUNUYOR
Terslaleler; geofitler içerisinde yer almakta olup yeraltı organları soğanlı, 4-100 cm boyunda, küme oluşturmayan, çiçekleri toprağa bakan çok yıllık bitkilerdir. Bazı taksonları tek çiçeğe sahip iken, bazı taksonlarında 20’nin üzerinde çiçeği bulunabilmektedir. Dağ eteklerinde, ağaç altlarında veya çayırlarda yaşayan türleri vardır.”