Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada armut bahçelerinde armut psillidi zararlısının görülmeye başladığı ve üreticilerin söz konusu zararlıya karşı kimyasal mücadeleye başlaması gerektiği bildirildi. 
Armut Psillidi Nedir?
Armut yaprak pirelerinin erginlerinin farklı iki formu vardır. Kış formu daha büyük ve koyu renkli, yaz formu kış formuna nazaran daha küçük ve açık renklidir. Yaklaşık 1-2 mm boyundadır. Bileşik gözler koyu kahverengi, nokta gözler ise kırmızı renktedir. Kanatlar, saydam olup dinlenme halinde vücut üzerinde çatı şeklinde katlanır. Yumurtalar oval şekilli arka kısmı yuvarlak, ön kısmı sivridir. Yumurtalar ilk konulduğunda açık sarı renkli daha sonra portakal sarısı hatta kırmızımtırak kahverengi olurlar.
Nimfler (yavrular) önce soluk sarı olur geliştikçe türe özgü renk farklılaşması olur. Armut yaprak pireleri kışı ergin halde ağaçların tomurcuk veya sürgünleri arasında, kabuk çatlakları arası veya yere dökülmüş yaprakların altında gizlenerek geçirirler.

Çiftçilere Önemli Uyarı! (2)
Armut yaprak pirelerinin nimf ve erginleri, armut ağaçlarında doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki şekilde zarar yapar. Zarar özellikle nimfler tarafından ağaçların çiçek, yaprak ve tomurcuklarının sokulup emilmesi suretiyle meydana gelir.
Emgi sonunda zarar gören kısımlarda klorofil parçalanması ile renk değişimleri, lekeler meydana gelir. Zamanla bazı organlar kurur, çiçekler ise meyve bağlamaz. Kurumalar neticesinde çiçek yaprak ve meyve dökümleri olur. Esas zarar dolaylı olarak meydana gelir. Nimfler beslenirken çok miktarda balımsı madde salgılarlar. Populasyon fazla olduğu taktirde salgılanan balımsı maddeler sıvı halinde yaprak sürgün ve meyvelerin üzerini örter. Bu kısımlardan aşağılara toprağa akar. Bu maddeler üzerinde saprofit mantarlar gelişir ve tüm ağaç siyahımsı bir görünüş alır. Böyle ağaçlarda yapraklar vaktinden önce dökülür, tomurcuk açılmaz, bulaşık meyveler pazar değerini kaybeder.

Çiftçilere Önemli Uyarı! (1)

Alınması Gereken Önlemler:

*Armut bahçelerinde sebze, bostan gibi ara ziraat yapılmamalı,

* Dayanıklı çeşitler yetiştirilmeli,

* Budama ve gübrelemeye özen göstermeli,

* Fazla sulamadan kaçınılmalı.

Soykırımı alkışlayanlar hesap verecek! Soykırımı alkışlayanlar hesap verecek!

İlaçlı Mücadele Zamanı :

* Armut psillidi, yaz sıcaklarında aşırı faaliyet gösteremediğinden Nisan ayı başında yapacağınız kontrollerde sürgünlerin % 15’inde bulaşma olmuş ise (yumurtaların tamamı açıldığı zaman) yapılmalıdır.

* İlaçlama, zararlının balımsı madde akıntısının başlamadığı zamanda yapılmalıdır. Akıntının görülmesi ve giderek artması halinde ilaçlama için geç kalınmış olup, yapılacak ilaçlamanın etkisi çok düşük olur.
Bitki koruma ürünleri tavsiye edilen şekilde, uygun zamanda ve dozda kullanılmalıdır.
Uygulamalar günün serin saatlerinde ve rüzgarsız havalarda yapılmalıdır.
Ambalaj atıkları ve artan kimyasallar usulünce imha edilmelidir.
Uygulama esnasında koruyucu maske, gözlük ve eldiven kullanılmalıdır.

Editör: Haber Merkezi - SK