ANAYASA MAHKEMESİ ADİL OLANI İŞARET ETTİ: ŞİMDİ HEP BİRLİKTE ÇÖZÜM ZAMANI

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi Engelli bireylerin ÖTV istisnası ile ilgili Anayasa Mahkemesinin verdiği karar ile ilgili açıklamalarda bulundu:
“Anayasa Mahkememizin, engelli bireylerin ÖTV istisnasına ilişkin verdiği ve 26 Haziran 2025 tarihinde yayımlanan kararı, toplumsal adalet ve hukuk devleti ilkeleri adına atılmış son derece değerli bir adımdır. Türkiye Sakatlar Konfederasyonu olarak, adaletin tecellisi olan bu kararı büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Yüksek Mahkeme bu kararıyla, bir hakkın kullanımında "objektif ve makul bir temele dayanmayan" farklı muamelelerin Anayasa'mızın eşitlik ilkesini ihlal edeceğini net bir şekilde ortaya koymuştur.
Mahkeme, basın duyurusunda da belirttiği gibi, mevcut kuralın "devletin, engellilerin korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alma şeklindeki pozitif yükümlülüğüyle çeliştiğini" tespit etmiştir. Yani, engel durumu daha ağır olduğu için araç kullanamayan bir bireyin, daha hafif engeli olan bir bireye tanınan haktan mahrum bırakılması, sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmamaktadır.
Bu karar, bir tartışmayı sonlandırırken, yeni ve adil bir başlangıç için tüm karar alıcılara yol göstermektedir. AYM'nin yasama organına tanıdığı 9 aylık süre, bu Anayasal görevi yerine getirmek ve hep birlikte kalıcı bir çözüm üretmek için tarihi bir fırsattır.

Engelli Aracı

DEVLETİMİZLE EL ELE, ÇÖZÜM ODAKLI BİR YAKLAŞIMLA İLERLEMEK İSTİYORUZ

Sorunları ve talepleri yapıcı bir dille dile getirerek, devletimizin ve milletimizin menfaatlerini gözeten, uygulanabilir ve adil önerilerimizi sunuyoruz:
1.Güvenli Ulaşım İçin 3 Yıl şarttır: Araç yenileme süresinin, can güvenliğini önceleyen güncel teknolojilere erişim ve ortalama garanti süreleri dikkate alınarak 3 yıla indirilmesi, hem insani hem de mantıksal bir zorunluluktur.
2. İhtiyaçlara Saygılı Bir Sistem: Engelli bireyleri belirli modellere mecbur bırakan %40 yerlilik şartı, ihtiyaçlara uygun araç seçme özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Bu şartın, engelli bireylerin özel ihtiyaçları gözetilerek yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
3. Adil Limit, Devletimize Ek Gelir: İstisna limitinin, enflasyonist ortamda anlamını yitiren sabit rakamlar yerine, "brüt asgari ücretin 50 katı gibi dinamik bir ölçüte endekslenmesi, adaleti sağlayacaktır. Bu model, vatandaşlarımıza daha geniş bir seçme hakkı tanıyarak limit üstü araç alımında doğacak ek ÖTV ve KDV ile devletimizin hazinesine de katkı sunacaktır.
4. Hakkaniyet İçin Etkin Denetim: Suistimalle mücadelenin yolu, hak sahiplerini mağdur etmekten değil, denetimi kolaylaştırmaktan geçer. Plakalara engelli logosunun yeniden getirilmesi, bu konuda atılacak en basit ve en etkili adımdır.

TÜM PAYDAŞLARA ORTAK AKIL ÇAĞRISI

Anayasa Mahkemesi'nin çizdiği bu hukuki çerçeve doğrultusunda;
Başta Türkiye Büyük Millet Meclisimiz olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığımızı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızı, BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nin de ruhuna uygun olarak "bizimle ilgili kararları bizlerle birlikte alma" ilkesiyle, sunduğumuz bu yapıcı önerileri değerlendirmek üzere ortak bir çalışma masası kurmaya davet ediyoruz.
Hedefimiz zorluk çıkarmak değil; devletimizle birlikte en doğruyu bularak, birlikte daha güçlü olmaktır. Engelli bireylerin onurlu bir yaşam sürmelerini sağlayan, toplumla bütünleşmelerini güçlendiren ve aynı zamanda kamu vicdanını rahatlatan kalıcı bir sistemi hep birlikte inşa edebiliriz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Muhabir: Mehmet Yaşar Çiçek