Coğrafi tescilli ürün sayısını artırmak için son zamanlarda çalışmaların hızlandırıldığı Erzincan’da Türk Patent Enstitüsü’ne yeni bir başvuru yapıldı. Türk Patent Enstitüsü’nün 16.09.2024 tarih ve 2024/181 Sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde Tercan Balı için coğrafi işaret başvurusunun kabul edildiği ve ürünün inceleneceği açıklandı. Tercan Balı için coğrafi işaret tescili başvurusu Tercan Kaymakamlığı’na bağlı Tercan Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapıldı.

Erzincan O Ürün Için Ankaraya Başvuru Yaptı1

Coğrafi işaret başvurusu yapılan Tercan Balı, başvuruda “Tercan Balı; Erzincan ilinin Tercan ilçesinde üretilen, kır çiçeği tadı ve aromasına sahip, akışkan, rengi altın sarısından açık ve parlak kahverengi renge kadar değişen (amber renkte), balın yapıldığı ballı bitkilerden dolayı bal özü kokusuna sahip çiçek balıdır. Üretiminde Kafkas arı ırkı (Apis mellifera caucasica), Anadolu ırkı ve bu iki ırkın melezleşmiş türleri kullanılır” açıklamasında bulunuldu.

Tercan Balı, bölgenin çiçek florasının zenginliğinden dolayı farklı polenler içeriyor. Tercan Balının polen içeriğinde;  korunga, Deligöz çiçeği, geven, erguvan, gayret çiçeği, keten, sophora, ateş dikeni, aklar otu, melez otu, uyuz otu, aspir, Ayçiçek, güneş gülü ve peygamber çiçeği yer alıyor.

Tercan Balının denetimleri, Tercan Köylere Hizmet Götürme Birliğinin koordinatörlüğünde ve Tercan Köylere Hizmet Götürme Birliği, Tercan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Erzincan İli Arı Yetiştiricileri Birliğinden konuda uzman birer kişi olmak üzere en az üç kişilik denetim mercii tarafından gerçekleştirilecek.

Erzincan Mengücek Gazi Hastanesinde İnceleme Erzincan Mengücek Gazi Hastanesinde İnceleme

Tercan Balı üreten arıcılar, arıcılık sezonunun başladığı mart-mayıs aylarında Tercan Köylere Hizmet Götürme Birliğine üretim yaptıklarını bildirecekler. Bildirim yapmadığı halde Tercan Balı coğrafi işaretini kullanan üreticiler de denetime tabi  olacak. Tercan Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından her yıl; bal hasat döneminde konaklama noktalarının belirlenmesi, kovan sayısı, üreticiler, bitki florası ve benzeri hususlar düzenli olarak kayıt altına alınacak.

Editör: Haber Merkezi - SK