'Erzincan Tarım ve Hayvancılık Fuarı’  hazırlıkları başladı 'Erzincan Tarım ve Hayvancılık Fuarı’ hazırlıkları başladı

Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yüzde 50 hibeli 12 bin adet kayısı fidanı çiftçilere dağıtıldı. Kayısı Fidanı Ne Zaman Dikilir? Kayısı Fidanı Nasıl Dikilir?
Üzümlü ilçesinde kayısı üretiminin arttırılması maksadı ile Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Üzümlü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yüzde 50 hibeli 12 bin adet kayısı fidanı çiftçilere dağıtıldı.

Üzümlü Kayısı Fidanı Dağıtldı 2

Kayısı Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Kayısı fidanı için doğru ekim zamanı Kasım ayının 1 veya 2. haftasından sonra başlar. Bazı bölge koşullarına ve rakım özelliklerine bağlı olarak Nisan ayının son haftasında da dikim işlemi yapılabilir.

Kayısı Fidanı Nasıl Dikilir?

Kayısı fidanlarının dikileceği toprak öncelikli olarak birkaç defa alt üst edilecek şekilde işlenir ve sonrasında sonbahar mevsimine kadar dinlenmeye bırakılır. Eğer arazi koşulları elverişliyse kayısının ekim sürecinden sonra yüksek verim elde edilebilir. Arazinin meyil oranına göre teraslama işlemi yapılır ve sonrasında ortalama 2-3 ton ağırlığında çiftlik gübresi serilir. Serilen gübre sürülür ve toprağa karıştırılır. Bahçede ekim yapılacaksa ekim koşulları göz önüne alınarak kare, dikdörtgen veya üçgen şeklinde dikim yapılabilir.

60 cm. genişliği ve derinliğinde çukurlar açılır. Çukurlar açılmadan önce mutlaka toprak işlenmelidir. İşaret yerlerine çeşitli kazıklar çakılır. Toprak hazırlığı tamamlandıktan sonra dikilecek olan fidanlar için üstten ve alttan çıkan topraklar farklı yerlere konulmalıdır. Budama işleminin sürgü ve kök olarak yapıldığı kayısı fidanı dikme sürecinde fidanın dikileceği yerden ortalama 15. cm uzağa ve çukur işlenmemiş toprağa fidana destek sağlaması açısından bir herek dikilmesi gerekir.

Dikimi sırasında tahta kullanılması gerekir. Hereğin dip kısmına harçtan oluşan bir tümsek oluşturulur. Fidanların tümseğin üzerine yerleştirilmesi gereklidir. Çukura yerleştirilen gübreli toprak köklerle birlikte sıkıştırılır. Sonrasında çukurun dip kısmından elde edilmiş olan toprağın tamamı doldurulur ve ayakla hafif bir baskı uygulanır. Dikim tahtasının kaldırılmasından sonra sulama için bir çanak oluşturulur. Ekim süreci tamamlanır.