Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Yunus Emre Enstitüsü, Dede Korkut Ozanlar Derneği işbirliği ile Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 6. Türk Dünyası Ozanlar Şenliği ve Ali Ekber Çiçek Adına Aşık Edebiyatı Çalıştayı düzenlendi.

Aşıklar Şenliği

Türk Dünyası Ozanlar Şenliği (2)

Düzenlenen Şenlik ve Çalıştaya Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, T.C. Azerbaycan Kars Başkonsolosu Zamin Aliyev, CHP İl Başkanı Yalçın Tanrıverdi, Türk Dünyasından isimler, öğretim üyeleri ve vatandaşlar katıldı. 6. Türk Dünyası Ozanlar Şenliği ve Ali Ekber Çiçek Adına Aşık Edebiyatı Çalıştayı renkli görüntülere sahne oldu.

Türk Dünyası Ozanlar Şenliği (1)

Âşık ve ozanlarla birlikte Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan gelen ozanlar ve sanatçılar da kendi kültürlerine ait ezgileri seslendirerek izleyicilere unutulmaz anlar yaşattılar.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Türk dünyasından ozanları, aşıkları ve pek çok misafiri Can Erzincan'da buluşturan "6. Türk Dünyası Ozanlar Şenliği ve Ali Ekber Çiçek Adına Âşık Edebiyatı Çalıştayı"nın şehrimizde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, bu anlamlı programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Vali Aydoğdu, Türk Halk Müziğinin usta ismi, Ali Ekber Çiçek'i rahmetle ve duayla yad ederek, onun adına düzenlenen Âşık Edebiyatı Çalıştayı'nın hayırlı olmasını diledi.

Türk Dünyası Ozanlar Şenliği (3)

Konserde Türk halk müziğinin derin kültürel zenginliğini yansıtan “Can demeyle candan can erişig olmaz” ve “Mehebber: artırar mehriban eyler” gibi eserler seslendirildi. Sunumlar ve müzik dinletilerinin yanı sıra yapılan konuşmalarda, Azerbaycan’ın ünlü halk ozanlarından Âşık Elesger’in doğumunun 200. yılı anısına değinildi. Bu özel vesileyle anma konuşmaları yapılırken, folklor alanında eserleri olan bazı katılımcılara ödüller takdim edildi.

Programda Türkiye’den Kaskay Grubu ve Âşık Günay Yıldız sahne alırken; Türkmenistan’dan davet edilen babşiler Babşı Ebrahim Jorcani, Babşı Meysam Shaeri ve Babşı Hemat Agh zengin müzikleriyle dinleyicileri büyüledi. Ayrıca Âşık Kul Nuri ile ozan Hüseyin Bayram sahne performanslarıyla beğeni topladı. Kazakistan’ın akınları Bekaus Nuriman ve Maleyke Aldamzharova da konsere renk katan isimler oldu. Âşık Fuat Çerkezoğlu ve Âşık Yaşar Sarıkaya eserleriyle izleyenlerin karşısına çıkarken, Özbekistan’dan gelen Bahşı Basulbek Abdurrahmanov ile Doç. Dr. İzzat Matyakubov da geceye konuk oldu. Ağrı’lı halk ozanı Binali Kılıç ile Âşık Mevlit Merdoğlu’nun kıyasıya atışması, konserin ilgi çeken gösterilerinden biriydi.

Konserin ilerleyen bölümünde Âşık Abidin Çınar, Azerbaycanlı Âşıklar Şöhret Kerimov, Buşlan Memmadov ve İbad Allahverdiyev ile birlikte sahne aldı. Program, Türkmen halk ozanı Bahşı Abdullah Köse’nin devreye girmesiyle sona doğru yaklaştı. Köse, orkestral düzenlemeyle “Anayurt Marşı”nı seslendirerek konseri noktaladı. Etkinlik, günün anısına katılımcılara takdim edilen hediyelerle sona erdi.

Türk Dünyası Ozanlar Şenliği (6)

Muhabir: Haber Merkezi - SK