Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde, Akçalı köyü Alan mevkiinde bulunan 550 yıllık kara ardıç ağacı, Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından ‘‘anıt ağaç’’ olarak tescil edildi.

 Anıt ağaç hakkında teknik araştırma yapan Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Başmühendisi Muammer Toraman, ölçümlerde ağacın tahmini yaşının 550 yıl olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Kara ardıcın 150 metrekarelik bir alanı kapladığını belirten Toraman, çatal gövdesi bulunan ağacın gövde genişliğinin 2.3 metre, yüksekliğinin de 11 metre olduğunu söyledi. 

550 yıllık ardıç ağaçları, doğa ve kültür mirası açısından son derece önemli ağaçlar arasında yer alır. Ardıç ağaçları genellikle sert ve zorlu iklim koşullarına dayanabilen, uzun ömürlü ağaçlar olarak bilinir. Türkiye gibi çeşitli bölgelerde rastlanan bu ağaçlar, ekosistemin sürdürülebilirliği açısından kritik bir rol oynar.

Kanser riskini artıran tehlikeler ve uzmanından tavsiyeler Kanser riskini artıran tehlikeler ve uzmanından tavsiyeler

Bu tür ağaçların 500 yılı aşkın süre yaşamaları, çevresel şartlara uyum sağlama yeteneklerini ve dayanıklılıklarını ortaya koyar. Ayrıca, bu yaşlardaki ağaçlar, sadece doğal bir varlık olarak değil, aynı zamanda kültürel ve tarihi bir simge olarak da kabul edilir. Yerel halklar için kutsal kabul edilen ardıç ağaçları, çeşitli inanışlarda doğa ve yaşamın sembolü olmuştur.

Eğer bu tarz ağaçlar koruma altına alınmazsa, yaşadıkları çevresel tehditler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirler.

Kaynak: hürriyet