Erzincan’da ‘Terzi Baba Günü’ etkinlikleri 27 Ağustos Salı günü 04.30 başlayacak

Erzincan’da Terzi Baba Günü etkinliği 27 Ağustos Salı günü, sabah saat 04:30'da kılınacak sabah namazı ile başlayacak. Katılmak isteyen vatandaşlara Dörtyol Meydanından ücretsiz otobüs seferleri düzenlenecek.

Erzincan Valiliği tarafından, Erzincan Evliyalarından, asıl adı Mehmed Vehbi olan Terzi Baba’yı anma günü olarak her yılın Ağustos ayının son Cuma günü, ‘Terzi Baba Günü’ olarak kutlanması kararlaştırıldı.

terzibaba türbesi

ERZİNCAN ‘TERZİ BABA GÜNÜ’ ETKİNLİKLERİ

Terzi Baba Günü etkinliği, sabah saat 04:30’da Terzi Baba Türbesi’nde kılınacak sabah namazı ile başlayacak, daha sonra aynı yerde Terzi Baba Sofrası ile kahvaltı programı ile devan edecek olup, Terzi Baba Türbesindeki program sona erecek.

Terzi Baba Günü etkinliği çerçevesinde, Müftülük Konferans Salonunda Terzi baba Sempozyumu saat 10:00- 17:00 arasında düzenlenecek, Mevlid Programı 12:00- 13:00 arasında Camii Kebirde ve Ahmet Özhan Konseri & Semazen İcrası 20:00- 22:00 arasında yapılarak programlar sona ermiş olacak.

terzibaba1

Erzincan Terzi Baba Mezarlığı’nda, Terzi Baba Günü programı için sabah saat 04:00’da, Dörtyol Meydanından ücretsiz otobüs seferleri düzenlenecek, gitmek isteyen vatandaşlara duyurulur.

Kemaliye’de muhtarların sorunları görüşüldü Kemaliye’de muhtarların sorunları görüşüldü

Erzincan Terzibaba Günü

Terzi Baba kimdir?

Erzincan evliyalarından olan, asıl adı Mehmed Vehbi, babasının adı Fazlızade Abdurrahman’dır. Mesleği terzilik olduğundan Terzi Ağa, Terzi Baba veya Hayyat Vehbi; boyunun uzunluğundan dolayı Uzun Terzi, Uzun Terzi Ağa diye tanınmış. Mahmud Sadreddin’in Şevkistan adlı eserinde aslen Erzincanlı olduğu, 1789 tarihinde doğduğu, evinin Cami-i Kebit İle Kurşunlu Cami arasında bulunduğu ve Elli dokuz yaşında vefat ettiği rivayet edilmekte.  

Genç yaşta, Şirvanlızâde lakabıyla tanınan bir Kādirî şeyhine intisap eden Terzi Baba’nın çocukluğundan itibaren tekkelere devam ettiği ve dinî bilgileri sözlü kültür vasıtasıyla öğrendiği kaydedilmektedir. Kırk yaşlarında iken Hâlid el-Bağdâdî’nin halifelerinden Abdullah Mekkî’ye intisap etti. Rivayete göre Abdullah Mekkî’nin Erzincan’a geldiğini haber alan Terzi Baba, Kurşunlu Cami Medresesi’nde onu ziyarete gitmiş, birkaç gün sonra Abdullah Mekkî, Terzi Baba’yı davet ederek Hâlid el-Bağdâdî’nin verdiği emanet için uygun birini bulmak amacıyla yola çıktığını, kendisini bu emanete lâyık gördüğünü söylemiş ve Terzi Baba’yı Nakşibendî-Hâlidî halifesi tayin etmiş.

Bu olaydan sonra Terzi Baba’nın şöhreti Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt ve Sivas yörelerinde yayılmış, menkıbeleri günümüze kadar gelmiştir. 1848 yılında Erzincan’da kolera salgınında ölen Terzi Baba, Erzincan Defterdarı Mecid Efendi ve halifelerinden Fehmi Efendi tarafından yaptırılan ahşap türbeye defnedilmiş.

Editör: Mehmet Yaşar Çiçek