Erzincan’da son 30 yılın en şiddetli zirai don olaylarından biri yaşanırken, tarım alanlarında ciddi zarar meydana geldi. İl genelinde yapılan ilk tespit çalışmalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan çiftçilere destek müjdesi geldi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle yürütülen TAKE Projesi kapsamında Tohum ve Fidan Dağıtım Töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Alper Koçaker, hem afet sonrası yürütülen çalışmalar hem de çiftçilere yönelik destek uygulamaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Koçaker, şu ifadelere yer verdi:
“Malumunuz, ülkemizde son 30 yıldır görülmeyen bir zirai don hadisesiyle karşılaştık. Bu zirai don, ülkemizin büyük bir bölümünü etkiledi. Cuma gününden itibaren hem Erzincan merkezimizde hem de 8 ilçemizin tamamında arkadaşlarımızla mesai mefhumu gözetmeksizin bütün meyve bahçelerimizi ve tarım arazilerimizi dolaştık. İlk ön tespitlerimizi yaparak bunları Bakanlığımıza bildirdik.
İki gün önce de Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Sayın Cumhurbaşkanımız bize müjdeli bir haber verdiler. TARSİM’i olan çiftçilerimiz zaten sigortalarından dolayı hasarlarıyla alakalı ödemeleri alacaklardı. Bir de TARSİM’i olmayan çiftçilerimiz vardı. Onlarla alakalı olarak da Sayın Cumhurbaşkanımız, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan çiftçilerin de hasarlarının tazmin edileceğinin müjdesini verdiler. Ben hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem de Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum.
İki konuya özellikle değinmek istiyorum:
Birincisi, tarım sigortası. Kredi kullanan çiftçilerimizin çoğunluğu tarım sigortası yaptırıyor. Ancak görüyoruz ki bu tarz afet durumlarında tarım sigortası olmazsa olmazdır. Hem bitkisel üretim hem de hayvansal üretim için sigorta yaptırmak büyük önem taşıyor. Yaptırdığınız sigorta poliçesinin bedelinin yüzde yetmişini devletimiz karşılıyor. Dolayısıyla tüm çiftçilerimize bir kez daha rica ediyorum; lütfen TARSİM sigortanızı yaptırmayı ihmal etmeyin. Detaylı bilgiyi il tarım müdürlüğümüzden alabilirsiniz.
İkincisi ise Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olma şartı. Malumunuz, yeni bir modele geçtik: üretim planlaması modeli. Bununla birlikte Bakanlığımız, yeni bir destekleme modelini de hayata geçirdi. ÇKS’ye kayıt olmanın önündeki tüm engeller kaldırıldı. Artık sadece bir beyanname ile Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olabiliyorsunuz. Kira, tapu vb. belgeler nedeniyle daha önce yaşanan engellerin tamamını ortadan kaldırdık. Bu nedenle, ektiğiniz her bir karış araziyi mutlaka kayıt altına almanızı sizlerden tekrar rica ediyorum.”