Gerçekleştirilen ziyaret sırasında Vali Aydoğdu’ya, Vali Yardımcısı Mehmet Emre Canpolat, Kemah Kaymakamı Ökkeş Safa Türkoğlu ve Erzincan İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Cavit Şireci eşlik etti. Erzincan’ın coğrafi işaret tescil belgeli Kemah tuzunun üretim süreci hakkında detaylı bilgi alanve  üretim aşamalarını yerinde inceleyen Vali Hamza Aydoğdu, üretim tesisi işletme sahibi Metin Tanrıkulu ile bir araya gelerek, tesisin işleyişi ve yıllık yaklaşık 5 bin ton üretim kapasitesine sahip Kemah tuzunun üretim aşamaları hakkında bilgi aldı.

A W277243 03

Aydoğdu, tesisin çalışanlarıyla da sohbet ederek, onların çalışma koşulları ve üretim sürecindeki deneyimleri hakkında bilgi edindi. Ziyaretin sonunda, Vali Hamza Aydoğdu, üretim tesisi çalışanlarına bereketli bir sezon temennisinde bulunarak, kolaylıklar diledi.

*ERZİNCAN’IN COĞRAFİ İŞARETLİ  ÜRÜNÜ KEMAH TUZU

Erzincan’da gıyabi cenaze namazı kılındı Erzincan’da gıyabi cenaze namazı kılındı

Erzincan’ın doğal kaynaklarından biri olan Kemah tuzu, Erzincan' ın Kemah İlçesine bağlı Kömür köyünde Osmanlılar döneminde açılan tuz ocaklarından üretilerek  bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlıyor.

Coğrafi işaret tescil belgesi ile koruma altına alınan bu tuz, hem yerel hem de ulusal pazarda büyük bir öneme sahip. Tamamen doğal yöntemlerle elde edilip ve herhangi bir katkı maddesi içermeyen Kemah tuzu, magnezyum, kalsiyum, potasyum gibi vücut için faydalı mineraller içerir. Diğer tuzlara göre daha yoğun ve zengin bir lezzete sahip olan Kemah tuzu, yemeklerde kullanıldığında daha az miktarda tuz kullanarak istenilen tadı elde etmeyi sağlar. Ayrıca, içerdiği mineraller sayesinde vücut sağlığına olumlu katkılar sağlar ve çevreye zarar vermeyen yöntemlerle üretilir. Bu da sürdürülebilir bir üretim sürecine katkı sağlar.

Kemah tuzu, Erzincan’ın Kemah ilçesinde yer alan tuz ocaklarından elde ediliyor. Osmanlı döneminden beri bilinen ve kullanılan bu tuz, günümüzde modern yöntemlerle üretilmeye devam etmektedir. Yılda yaklaşık olarak 5 bin ton üretim kapasitesine sahip olan Kemah tuzu, doğal tuzlu su çözeltisinin yaz aylarında buharlaştırılmasıyla kristalize ediliyor. Bu yöntem, tuzun doğal yapısını korumasını sağlar ve herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmadan sofralarımıza ulaşır. Kemah tuzunun bu doğal ve katkısız yapısı, onu diğer tuzlardan ayıran en önemli özelliklerden biridir. Ayrıca, bu tuzun üretim sürecinde çevreye zarar verilmemesi, sürdürülebilir tarım ve üretim yöntemlerinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu sayede, hem doğayı koruyarak hem de sağlıklı bir ürün sunarak tüketicilere ulaşır.

Editör: Seher Özbilir