Erzincan Sebze Hali’nde güncel fiyatlar, üretici ve tüketici arasındaki dengeyi sağlarken, pazar ve market fiyatlarına olan yansımaları dikkat çekiyor. Sebze halinde işletme sahibi Sebahattin Güldökmez, Erzincan’ın bölgedeki önemli bir üretim merkezi olduğunun altını çizerek, şehrin bereketli topraklarının hem üreticiye hem de tüketiciye kazandırdığını ifade etti.

SEBZE HALİNDEKİ FİYATLAR NEDİR? MARKETLERDE NEDİR?

Güldökmez, “Erzincan’ımız değişen ve gelişen tarımsal ekonomide bölgede önemli bir etken oluşturmaktadır. Yazın gerek ilimizde olsun gerek gerekse çevre illerde olsun şuan aynı illerde aynı anda iklim değişikliklerinden dolayı aynı anda sebze ve meyve çıkıyor. Buda ilk hamlelerde fiyatın düşmesine neden oluyor.

Erzincan’ımızın ürünü çok kaliteli. Diğer illere göre kalitesi yüksek, fiyatları da cazibesi de gayet normal. Son yağışlardan dolayı biraz etkilendi. Buda artı eksi fiyatlara yansıması oluyor. Marketlere gelirsek. Erzincan’da yaz ayı geldiği zaman Erzincan’ın kendi ürünü olduğu zaman marketlerimiz olsun, iç pazarı biraz azalıyor. Genelde biz dış pazara yönelik çalışıyoruz. Bu yaz aylarında.” dedi.

KENDİ ÜRÜNÜMÜZÜ NEDEN PAHALIYA TÜKETİYORUZ İDAASI VAR…

Güldökmez, “Vatandaşı tatmin etmem mümkün değil. Aslında vatandaş bu yıl domatesi çok ucuza yedi. Çok da ucuz aldı. Şu anda bile halen yani 5 liraya, 10 liraya vatandaş domatesi aldı. Bunun da kıymetini bilmesi lazım. Maliyetler ve işçi giderleri malın fiyatını çok yükseltiyor. Ben köylüler geldiği zaman pazardan pazara hesap veriyorum köyde. Her gelen köylü yani muazzam bir mal sevkiyatı var. Fakat köylü işçi parasını karşılayamıyorum diyorlar. İşçi giderleri muazzam ve işçi bulamıyor köylüler. Halkımız bu yaz gerek meyveyi gerek sebzeyi çok uyguna yedi.” dedi.

Erzincan Üniversitesine memur alınacak Erzincan Üniversitesine memur alınacak

TÜKETİCİ UYGUN YİYOR”

Güldökmez, “Biberden vatandaş hep şikayetçiydi vatandaş, domatesten şikayetçiydi. Vatandaşı memnun etmek zor. Markete çektiğimizde markette bir malın bedeli var. Raf bedeli var. Fire bedeli var. Bana göre üretici sıkıntıda. Marketlerde normal burada  burada siz  nederseniz diyin tüketici. Ne zaman yaz aylarında Erzincan’da. Domatesi uygun aldı. Turşuluk pahalı. Erzincan’da fazla yoktur. Dışarıdan geliyor.” dedi.

TARLADAN MARKETE FİYAN HANGİ ORANDA DEĞİŞİYOR?

  Güldökmez, “O an malın kalitesine göre değişiyor. Malı alır firesiz satar kazanır. Ucuz alır pahalıya satar firesi çok olur ama zarar eder. Yüzde 30, yüzde 40’lardan aşağıya fiyat farkı koyamaz. Masraflar çok giderler çok.

Vatandaş bunun piresi var arkadaşım. Bunun piresi var. Marketten herkes vatandaş seçiyor.Pazarda vatandaş seçiyor. Nereden baksan yüzde 30, yüzde 40, yüzde 50’ye varan pireler de oluyor. Bunu göz ardı etmemek lazım. Aslında burada tekrar tekrar söylüyorum. Vatandaş olarak tüketici olarak gayet iyi bir sezon geçiriyoruz. Bunu iyi bilmemiz lazım. Yani bunun alıcı, pahalı, satıcı pahalı, şikayetçi olmayacağız. Çok şükür elhamdülillah dememiz lazım. Samimiyetimle söylüyorum. Ama kış ayı değil durum değişir. Yok domates son derece uygun fiyata gitti.” dedi.

Bir ay önce domates 25 liraydı. İki ay önce 25, 27 liraydı. Salatalık 27, 28 liraydı. Ondan sonra bir boşluk oldu. Yani normal yine normalleşti fiyatlar. Ama bir malın maliyeti var. Yirmi liradan aşağı da bir malın satılması üreticiye zarar. Samimiyetimle söylüyorum. 20 liranın altında bir malın satılması üreticiye zarar. Yani maliyetleri yüksek arkadaşım. Mümkün değil. Bunun petrol, mazot faaliyetleri de var. Geliş giderleri var. Yani buradan buraya nakliyesi, buradan dışarıya gitmesi, boş kasa gitmesi, getirmesi orada tarlada çalışan işçilerin yemesi içmesi bayağı maliyet oluşturuyor. Yani bunu da göz ardı etmemek lazım.” dedi.

“ERZİNCANLI KALİYELİ YİYOR, UYGUN FİYATA ALIYOR”

 Güldökmez, “Hem uygun hem de kaliteli yiyor. Ama şimdi bak bizim şurada üzümlerimiz var. Orada üzümlerimiz var. Vatandaş getirdi bu üzümü. 20, 25 lira diyordu. Bir de vatandaş üzüm getirdi. Koymadım onu burada yok. Arka plana sakladım. Özel müşteriler için 50 lira diyorum. Arada 20 lira fark var. Bu demek değildir Erzincan üzümü 20, 25 lira. Hayır arkadaşlar kalitesi 45, 50  elli lira normal üzüm de var 20, 25  beş lira. Bunu vatandaş tercih edecek. Yani pahalı diyemeyiz. Fiyatlarımız bugünkü ekonomiye bakarsak da bugünkü şartlara bakarsak da sebzemiz ucuz kıymetini bilelim. Değerini bilen başka yani çok şikayet olmaktan bir şeylerimize fayda geçmez yani. Biz ne yapacağız? Bir kilo değil de yarım kilo alalım. En iyisini alalım. İki kilo almayalım bir kilo alım iyisini alalım. Ya da uygunu tercih edeceksin.” dedi.

Editör: Haber Merkezi - A