SGK Uzmanı Dilek Ete son birkaç ayda EYT başvurularının reddedildiğini vurgulayarak yeniden başvuru için vatandaşlara kritik önerilerde bulundu.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yıllarca verilen mücadeleden sonra Mart 2023’te çıkan 7438 sayılı kanunla milyonlarca vatandaş emeklilik hakkı kazandı. Fakat emeklilik başvurularının bir kısmı hala beklemekte veya reddedilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), başvuru sahibi birçok vatandaşın prim borcu olduğunu belirterek, borcun ödenmesi halinde emeklilik aylığı bağlanacağı bildiriliyor.

Uzmanlar, emeklilik başvurusu yapmış ve SGK’ dan prim borcu olduğuna dair bildirim almış vatandaşların, özellikle borç tutarı asgari ücretin iki katını geçmiyor ise, yeni bir emeklilik başvurusuna gerek olmadığını belirtiyor. Fakat borç tutarı brüt asgari ücretin iki katını geçmiyor ise ve yine de ikinci kez başvurulması isteniyorsa, bu hususa itirazda bulunabilecekleri ifade ediliyor.

Sosyal Sigortalar Emekli İşlemleri Yönetmeliği’ne göre, eğer borç başvuru tarihinde belli değilse ve sonradan SGK’ ya ödeniyor ise ve ödenen borç tutarı brüt asgari ücretin iki katını geçmiyor ise, yeniden bir müracaat yapılmaz ve başvuru tarihi itibariyle bütün aylık ve ek ödemelere hak kazanır. Uzmanlar, bu durumda olan kişilerin hak kaybına uğramamaları için daha dikkatli davranmaları gerektiğini söylüyor. Erken Emeklilik ile merak edilen ayrıntılar hakkında bilgi veren SGK uzman Dilek Ete bilinmeyen konular hakkında gazete vatana açıklamalarda bulundu.

emekli-ikramiye

"BUNU YAPANIN İKRAMİYE HAKKI SİLİNİYOR"

SGK Uzmanı Dilek Ete, belli şartları karşılayanların yeniden başvuru yapmasına gerek olmadığını belirterek, "Sevgili dostlar hepinize Merhaba, biliyorsunuz EYT kapsamında yıllarca EYT Federasyonu başta olmak üzere hepimiz mücadele ettik ve Mart 2023'te 7438 sayılı kanunla EYT'liler emeklilik hakkı kazandı. Buraya kadar her şey normal. O heyecanla gittik, başvurduk. Sosyal Güvenlik Kurumu maaşların büyük bir kısmını bağladı fakat hala daha bağlanmayan emekli aylık başvuruları var. Şimdi özellikle 1 buçuk aydır bu emeklilik başvurularını bir kısmı red olarak geliyor. Size ya da telefon açıyorlar, diyorlar ki "Senin prim borcun var. Gel bunu yatır, yatırdığın tarih itibariyle sana emekli aylığı bağlayacağız." çok karşılaşıyorum bununla fakat bakın, burada eğer emekli aylığınızı Mart tarihinde, Nisan'da, Mayıs'ta fark etmez, başvuru yaptınız ve sosyal güvenlik kurumundan bir telefon aldınız ya da gittiniz kendiniz sordunuz "Ne oldu benim aylığım?" diye, size dönüp dediler ki "Ya senin prim borcun var. Prim borcunu öde, ödediğin tarihten itibaren sana aylık bağlayacağız." Orada lütfen bakın, bu kadar emek verilmiş ve hakkınız olan nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim ve iki tane de bayram ikramiyesini bir çırpıda bırakıp tahsis formu doldurmayın. Lütfen araştırın." ifadelerini kullandı.

KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı

emekli olacaklar

"YENİDEN BAŞVURU YAPMAYIN"

EYT başvurusu yapanların yönetmelik ile koruma altında olduklarını altını çizen SGK Uzmanı Dilek Ete, "Çünkü sosyal güvenlik kurumunun Sosyal Sigortalar İşlemleri yönetmeliğinin ek 9 maddesinde diyor ki: "Eğer bu borç başvuru tarihinde gözükmüyorsa ve sonradan sosyal güvenlik kurumuna ödeniyorsa ve ödenen borç brüt asgari ücretin iki katını geçmiyorsa, brüt asgari ücretin iki katını geçmiyorsa, bu durumda yeniden bir başvuru alınmaz ve başvuru tarihi itibariyle bütün aylık ve ek işte bayram ikramiyeleri gibi ödemelere hak kazanır sigortalı." Size eğer ek 5, ek 6 borcunuzdan dolayı "Gelin para yatırın." diyemezler ya da 506 sayılı kanunun isteğe bağlı ödemesi, 85 ya da 86 maddesi, topluluk sigortası ile ilgili bir borç geliyorsa, yeniden sizden evrak alamazlar, tahsis formu alamazlar" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"GERİYE DOĞRU DİLEKÇE İLE DÜZELTEBİLİRSİNİZ"

Bu şekilde mağdur olanların yapması gerekenler hakkında bilgi veren SGK Uzmanı Dilek Ete, "Sosyal Sigortalar işlemleri yönetmeliğinin ek 9 maddesinde diyor ki: "Brüt asgari ücretin iki katına kadar olan 506 sayılı kanunun 85 ve 86 maddesi, 5510 sayılı kanunun ek 5 ve ek 6 maddeleriyle borcu olanlar, brüt asgari ücretin iki katına kadar bu borcu yatırsalar dahi yeni emeklilik başvurusu alınmaz." Bir alınma ihtimalinde bile, yani alındıysa bile, başvuru tarihiniz dikkate alınarak geriye doğru dilekçeyle bunu düzeltebilirsiniz." dedi.