Henüz kesin olmamakla birlikte, kamu için 6 farklı çalışma modeli üzerinden duruluyor. Kamuda uzaktan ve esnek çalışma modeline dair tüm merak edilen ayrıntıları SGK Uzmanı/Eski SGK İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş açıkladı. İşte, milyonların merak ettiği detaylar...

Kamuda Tasarruf Paketi'nin açıklanmasıyla kamu harcamalarına yönelik ele alınacak tedbirler de belirlendi. Bu tasarruf maddelerinden biri olan kamuda uzaktan ve esnek çalışma modeli gündeme geldi. Düzenlemede, kamu personeli için 6 farklı çalışma modeli öngörülüyor. Şimdi, milyonlarca memur yeni düzenlemenin nasıl olacağını merak ediyor.

Habertürk TV'ye katılan SGK Uzmanı/Eski SGK İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, kamu personeli için düşünülen esnek ve uzaktan çalışma modeli hakkında tüm merak edilenleri yanıtladı. İşte, Göktaş'ın açıklamalarından başlıklar...

UZAKTAN ÇALIŞMA MODELİ CUMHURBAŞKANININ YETKİSİNDE

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın birlikte yaptıkları basın toplantısında kamuda birtakım tasarruf ve verimliliği artırıcı tedbirleri açıklarken, 'kamuda esnek ve uzaktan çalışmayı geliştireceğiz' gibi bir cümle kullanılması gözleri bu noktaya çevirdi.

Aslında bununla ilgili 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 100. maddesinde Cumhurbaşkanı'na verilmiş bir yetki var. Cumhurbaşkanı, kamu görevini yerine getiren memurların uzaktan veya iş yeri dışında çalışmalarına izin verebilecek bir düzenleme yapma yetkisine sahip.

KAMU PERSONELİ İÇİN 6 FARKLI ÇALIŞMA MODELİ GÜNDEMDE

Geçirdiğimiz bir pandemi süreci vardı. Aslında pandemi sürecinde kısmen bunun provası yapılmış oldu. Personelin bir kısmı uzaktan işlerini görebildikleri için kamu görevlerini yerine getirebilmişlerdi.

Tabi, şu anda yapılmak istenen şey; biraz daha verimliliği artırıcı ve tasarruf tedbirlerine uyumlu bir uzaktan çalışma modeli. Bununla ilgili bir yönetmelik taslağı şu anda gündemde. Cumhurbaşkanına verilmiş bir yetki var ama ayrıntılarla ilgili henüz bir düzenleme yok. Yönetmelik taslağına göre, kamu personeli için 6 farklı çalışma modeli öngörülüyor, bunlar;

- Esnek çalışma modeli,

- Uzaktan çalışma modeli,

- Yoğunlaştırılmış çalışma modeli,

- Kısmi çalışma modeli

- Değişken zamanlı çalışma modeli,

- Akademik eğitim amaçlı çalışma modeli.

KAMU PERSONELİ 4 GÜN ÇALIŞABİLECEK

Esnek çalışma modelinde kişi tercih yapabilecek, yani; iş yerine iki saat erken gelebilecek, en fazla da üç saat geç çıkabilecek. Bu süre amirlerle kararlaştırılacak veya günlük 10 saati geçmemek üzere dört gün çalışılacak (memurlar haftada 40 saat çalışıyor).

10'ar saatten dört gün çalışıp, 40 saati tamamlayarak ertesi hafta bir günlük fazla izin kullanabilecekler, bununla ilgili ilave para verilmeyecek. 5 günlük çalışmayı, 4 güne sıkıştırarak -yoğunlaştırılmış çalışma modeli dediğimiz yöntemle- bir gün izin hakkı kazanabilecekler.

KAZA VE HASTALIK DURUMUNDA HAFTALIK ÇALIŞMA SAATİ DÜŞECEK

Bunun dışında, önemli bir düzenleme de şu; diyelim ki evinizde engelli, yaşlı, bakıma muhtaç veya kaza geçirmiş birisi var. Personelin talep etmesi durumunda, kişinin iki ay süreyle günde 5 saat çalışmasına izin verilecek. Memurların 8 saat çalıştığını düşünürsek, günde 3 saat daha az çalışmış olacak.

Editör: Haber Merkezi - SK