Bilim insanları, mRNA bazlı HIV aşılarıyla ilgili dikkat çekici bir araştırma yaptı. Bilim insanlarının mRNA temelli HIV aşıları üzerine yürüttüğü araştırmada, aşı uygulanan katılımcıların %7’sinde kaşıntılı kurdeşen görüldüğü tespit edildi.

Aşı olan katılımcıların yarısında kurdeşen kısa bir süre sonra ortadan kaybolurken, katılımcıların yarısında ise aşı olduktan bir yıl sonra bile belirtilerin devam ettiği tespit edildi.

Bilim insanları bazı vakalarda en az 3 yıl boyunca kurdeşenin devam ettiği belirtilirken, Moderna'nın yaptığı mRNA bazlı Covid-19 aşısı olanlarda kurdeşenin daha sık görüldüğüne de dikkat çekti.

Uzmanlar, henüz iki aşı arasındaki bağlantıyı ve mRNA aşısının nasıl etkilediğinin tespit edilemediğini de vurgularken araştırmayı yapan Pittsburgh Üniversitesi'nde görevli bilim insanları konuyla ilgili kapsamlı bir makale yayınladı.

Annals of Internal Medicine isimli dergide yayınlanan makalede kurdeşeni neyin tetiklediğinin ise bilinmediği hatırlatıladı. Bilim insanları, aşının içeriğindeki maddeler, dozaj ve çevresel faktörlerin bu durumu tetiklemiş olabileceğini açıkladı.

Ayrıca, CDC verileri, ABD'de mRNA COVID-19 enjeksiyonlarına bağlı ölümcül böbrek yaralanmalarında büyük artış olduğunu ortaya koyuyor. Açıklamalarında, 1967'den 2022'ye kadar olan bu küresel farmakovijilans veri setinde, yıllar içinde aşıyla ilişkili renal AE raporlarının sayısında kademeli bir artış gözlemledik ve 2020'den sonra ani bir artış oldu. Analizimiz, aşıyla ilişkili renal AE raporlamasında önemli orantısızlığa sahip 15 aşıyı belirledi. COVID-19 mRNA aşılarının ARI bildiriminde önemli bir orantısızlıkla ilişkili olduğu bulundu. Ayrıca, DTaP-IPV-Hib aşıları, Hepatit A aşıları, Hepatit B aşıları, pnömokok aşıları, grip aşıları, MMR aşıları, HPV aşıları, menenjit aşıları, tifo aşıları, ensefalit aşıları ve şarbon aşıları dahil olmak üzere, GN ve TIN bildirimi için önemli orantısız sinyallere sahip çeşitli aşılar tespit ettik. Özetle, küresel bir veritabanında yaptığımız analizler, aşıyla ilişkili böbrek yan etkilerinin sayısının ve oranının 2020'den sonra önemli ölçüde arttığını ortaya koydu. Birkaç aşının, AKI, GN ve TIN raporlarının önemli oranda orantısız olmasıyla ilişkili olduğu belirlendi. mRNA COVID-19 aşılarında ARI, GI ve TIN bildirimine ilişkin belirgin belirtiler görüldü. Böbreklerde yan etki yapma potansiyeli olan aşıların bir listesini sunuyoruz. Aşılarla ilişkili böbrek yan etkileri riskine ilişkin anlayışımızı daha iyi hale getirmek için daha ileri doğrulama çalışmaları yapılacaktır' deniliyor.

mRNA Aşıları

Virüsün genetik kodunu taşıyan RNA’yı içeren aşı. Aşı  kişiye enjekte edildikten sonra kişinin hücreleri, bu genetik kodu kullanarak bağışıklık sistemini uyaran maddeleri (antijen) üretir ve bağışıklık sistemini harekete geçirir.

Editör: Haber Merkezi - SK