Nevruz Bayramı nedir? Nasıl kutlanır? Ne zaman kutlanır?

Öğrencilerin hiç yemedikleri istekleri ayaklarına geldi Öğrencilerin hiç yemedikleri istekleri ayaklarına geldi

Nevruz, yeni yılın başlangıcı ve baharın müjdecisi olarak kabul edilmekte. Nevruz bayramı her yıl 21 Mart tarihinde kutlanmaya başlamaktadır ve yeni yılın başladığı gündür. Nevruz bayramı öncelikle Türkiye olmak üzere Türk boyları arasındaki kültürel bağları güçlendirmektedir. Kardeşlik ve dostluğu güçlendirmede bölgesel barışın sağlanmasında son derece önemli ve etkili bir yere sahiptir. Kış ayları sonrası doğanın canlanmasını sembol etmektedir.

YENİ GÜN

Kelime olarak "yeni gün" anlamını da taşıyan Nevruz, doğanın canlanması ile yeni bir yılın başlangıcı olduğuna ve bereket, yardımlaşma, bolluk ve dayanışması ile geçirileceğine bütün yılın bu şekilde geçeceği inancı vardır.

NEVRUZ RİTÜELLERİ

Önceki yılın bitmesiyle yeni yılın başladığı güne günahlarından arınmış olarak girmek isteyenler ateşten atlıyor. Bunun yanı sıra yıkanmak ve sudan atlamak da arınma için kullanılan yöntemler arasında bulunmaktadır. Ateş ve sudan atlamak tüm nevruz kutlamalarındaki ortak unsurlardan biridir. Eşya ve hayvanlar için de ruh arınması için eşyalar tütsülenmektedir ve hayvanlar ateş arasından geçirilmektedir.

NEVRUZ SOFRASI KURULUYOR

Bu özel gün için "nevruz sofrası" kurulmaktadır. Toplu olarak oturulan sofrada Nevruza özel 7 çeşit yemek bulunmaktadır. Bütün senenin bolluk ve bereket içinde geçmesi için kurulan sofrada herkes her çeşit yemekten yiyerek tüm yılın rahat geçmesi dileniyor. Nevruz Bayramı kutlamalarında yumurta tokuşturulması da görülmektedir. Aynı zamanda spor yarışmaları da düzenleniyor ve şarkılar söylenip dans edilerek şairler şiir okuyor. Nevruzun tarihi Ergenekon'a bağlı olduğundan o gün demir dövme işlemi yapılarak Ergenekon'dan çıkış kutlaması da yapılmalıktadır.