Geçmişten günümüze uzanan inanışa göre, nisan yağmurlarının uzun zamandır şifalı olduğuna inanılır. Bu inanç, insanları yağmur suyunu biriktirerek bu bereketten ve şifadan yararlanmaya teşvik eder. Gerçekten Nisan yağmuru şifalı mı, nisan yağmur suyuna okunacak dualar nelerdir?

Nisan yağmurunun bilimsel faydaları nelerdir?

Geçmiş dönemlerde Hz. Mevlana dergahında bulunan Mevleviler, 'Nisan taşı' olarak adlandırdıkları kaplarda biriktirdikleri Nisan yağmurlarını, ziyarete gelen kişiler için ikram ederler ve bu suyun şifalı olduğuna inanırlarmış. Yapılan araştırmaların sonucuna göre, Nisan ayında yağan yağmurun, doğanın renklenmeye başlamasıyla birlikte bitki ve çiçek tozları, reçine ve çiçek polenlerinin atmosfere karıştığı gözlenmiştir. Bu sebeple, Nisan ayında yağan yağmurun, havadaki bu maddelerle birlikte yeryüzüne düştüğü bilinmektedir. Düşen bu yağmurun kullanıldığı bölgeye veya içilen suyun vücuda olumlu etkileri olur..

·         Demir eksikliği olan kişiler, Nisan yağmurundan sonra vücuttaki demir oranının arttığına dair bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Bir uzman, "Yağmurda ıslanmadan önce demir seviyenizi ölçtürün, sonra ıslanıp tekrar ölçtürün, demir oranınızın yükseldiğini göreceksiniz" diyerek bunu kanıtlamıştır."

·         Nisan yağmurları cilt sağlığını korur ve saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur.

·         Yoğurt mayalama işlemini Nisan yağmuru ile yapmanız önerilmektedir. Nedeni ise nisan yağmuru içerisinde bulunan laktik asidin mayalamada önemli olduğudur. Bu laktik asit, ilkbahar mevsimlerinde hava ile karışarak yağan nisan yağmuruyla birleşmesi sonucu oluşur.

·         Öne sürülen bazı araştırmalara göre çocuğu olmayan çiftlerin yağmur suyunu içtikleri takdirde şifa bulacaklarına dair inançlar vardır.

Yağmurlu havaPeki, yağmur suyuna okunacak dualar nelerdir?

Tarım Kredi Market'e peynir, sebze ve mutfak gereçlerinde dev indirim Tarım Kredi Market'e peynir, sebze ve mutfak gereçlerinde dev indirim

Nisan yağmurunun şifalı etkisinden yararlanabilmek için yağmur suyuna okunması tavsiye edilen dua önerileri şunlardır:

Nisan yağmur suyunun üzerine;

·         Fâtiha suresi 70 defa,

·         Âyetü’l-kürsî 70 defa,

·         İhlas suresi 70 defa,

·         Mu‘avvizeteyn (Felâk ve Nâs sureleri) ise her biri 70 defa olmak üzere toplamda 70’er defa okunup; bu işlem arka arkaya yedi (7) gün boyunca sabahları gerçekleştirilirse, hastalıklardan şifa bulunabileceği rivayet edilmektedir.

Hadis-İ Şerif: “Resûlullah (s.a.v.), her zaman hastalıklarında Mu‘avvizeteyn sûrelerini okuyup kendi ellerine üflemek ve ondan ifâkat için elleriyle vücutlarını sıvazlamak alışkanlığında idiler.” (Buhârî)

“Allah’ım! Bize dünyada iyilik, âhirette de iyilik ver. Ve bizi cehennem azabından koru!” (Peygamber (s.a.v.) Efendimizin sıkça okuduğu dua.) (Müslim)

Nisan yağmurlarının ne zaman toplanması gerekir?

Nisan yağmurunun şifalı olmasının üzerine toplamak isteyen kişiler günlerini merak etmektedir. Bu günler, Nisan ayının yedisinden itibaren başlayıp ay bitimine kadar olan bir süredir. Nisan yağmurlarının bu süre içerisinde toplanması gerektiğini vurgularlar.