Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu, Avrupa Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu, Anadolu Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu ve Özel Eğitim Kurumları Derneği tarafından ortaklaşa yayınlanan kamuoyu duyurusuna göre:
ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİ KAPANMA NOKTASINDA
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın insani ve vicdani duyarlılığı ile sosyal devlet anlayışının gereği olarak son yirmi yılda dünyaya örnek modele dönüşen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri olarak bizler; Türkiye'nin 81 ilinde, 3.135 kurum ve 51.500 personel ile 525 bin özel gereksinimli bireye hizmet vermekteyiz. Kurumlarımızdan, kuruluşundan bugüne kadar 800.000 özel gereksinimli birey, rehabilitasyon sürecini başarıyla tamamlamış ve topluma kazandırılmıştır.
Tüm paydaşlarımızla, yoğun bir şekilde yıllar boyunca devam eden nitelikli eğitim hizmetlerimiz sadece İstatistiki bir değer değil; devletimizin son yıllarda yüksek irade koyarak yürüttüğü sosyal devlet anlayışının en güçlü ifadesidir.
ÖDEMELER ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİ KADAR
Özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin günün ekonomik şartlarına rağmen ayakta durmakta zorlanırken kamu katkısı oldukça düşmüş durumda
“Ancak son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığı görülmektedir. Yaklaşık 15 yıl kadar önce bir asgari ücrete eşit olan eğitim Ücretlerimiz bugün asgari ücretin %27'si seviyesine gerilemiş ve bu durum hizmet sunumunu zorlaştırmıştır. Ayrıca özel gereksinimli çocukların rehabilitasyon merkezlerine ulaşımını sağlamak için mutlak bir gereklilik olan servis hizmeti bedeli olarak kurumlarımız devletimizden bugüne kadar hiç bir ücret almamış, kendi imkânları ile taşıma hizmetini finanse etmiştir. Yasal altyapısı henüz oluşturulmamış olan bu hizmetin kurumlarımızca ücretsiz karşılanıyor olması da sektöre mali açıdan büyük bir yük getirmektedir.
Bunlara ek olarak dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılardan kurumlarımızda büyük oranda etkilenmiştir. Son bir yılda en büyük gider kalemlerimizden olan personel giderleri %50, akaryakıt %300, kırtasiye %300, temizlik ürünleri % 200, temel gıda ürünlerine de % 150 oranlarında artışlar yapılmıştır. Bunun yanında kurumlarımıza yapılan artış sadece %35 oranında kalmıştır. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı ise %73'dür. Bu şartlar altında özel eğitim hizmetlerine yapılan ödeme kaleminde bir düzenleme yapılmazsa kurumlarımız kapanacaktır.
Hükümetimizin bütün kesimleri enflasyona ezdirmeme yönündeki kararları doğrultusunda, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin sürdürülebilirliği adına kurumlarımıza olan desteğin artırılması sektörümüz açısından hayati önem arz etmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve devletimizden beklentimiz, kurumlarımıza yapılacak olan kamu katkısının artırılması, bu artışın 1 saat bireysel seans eğitim ücreti için KDV hariç olmak üzere net asgari ücretin %7'si ile bir saat grup eğitim seans ücreti için net asgari ücretin %5 nin çarpımı sonucu bulunacak tutar ve taşıma hizmetimizin ücretinin karşılanarak yasal altyapıya kavuşturulmasıdır.” Şeklinde açıklamalarda bulundular.

Muhabir: Mehmet Yaşar Çiçek