Sigara içen kişilerin vücutları, sigaranın verdiği zararlı etkilerine maruz kalmasından dolayı sürekli bir savaş, mücadele halindedir. Ancak kişiler, sigarayı içmeyi bırakma evresinde, vücut hızlı ve olumlu bir şekilde değişmeye başlar. İşte sigarayı bırakan kişilerin vücutlarında meydana değişimler;

Sigara içmek, insan vücudunun işleyişini bozup birçok hastalığa sebebiyet verir. Özellikle kalp ve damar hastalıkları, kalp gibi ciddi hastalıkların oluşma riski, sigara içen kişilerde daha yüksek bir potansiyelle meydana gelir. Bu rahatsızlıkların oluşumdan dolayı her gün binlerce insan sigarayı bırakmak için kararlar alıyor. Sigarayı bırakan insanlarda en çok merak edilen konu ise sigarayı bıraktıktan sonra vücutta meydana gelen gelişme ve değişiklikler yer alıyor. Peki, sigarayı bırakan kişilerin vücudunda saat, ay ve yıl bazında ne tür değişikler meydana gelir?

Sigara 151 2024 02 09 225945·         Sigarayı bırakan kişinin vücudunda 20 dakika sonra, nabzı ve kan basıncı normale dönmeye başlar. El ve ayak dolaşımında rahatsızlıklar düzelir.

·         Vücutta oluşan nikotin 2 saat sonra uzaklaşmaya başlar.

·         Kişinin kalp atış hızı ve kan basıncı 6 saat sonra düşmeye başlar.

·         8 saat sonra, kişinin vücudundaki kan oksijen seviyesi normale dönmeye başlar ve kalp krizi oluşum riski azalır.

·         Sigarasız 24 saatin ardından, vücut kendini karbonmonoksitten arındırır.

·         2 gün sonra ise alınan tat ve koku duyularınız kesinleşmeye başlar.

Hijyenik olmayan havuzlara dikkat! Hijyenik olmayan havuzlara dikkat!

·         72 saat sonra, kişinin nefes alıp vermesi rahatlar, solunum yolları rahatladığı için sekrasyon miktarı artmaya başlar ve nefes alma yolları kendi kendini temizlemeye başlar.

·         15 günün ardından ise akciğerler çalışma kapasitesini artırır ve daha sağlıklı bir işleyiş meydana gelir.

·         2 ila 12 hafta sonra ise kişinin vücudunun dolaşımı düzelir, yürürken yaşanılan tıkanma ve yorulma hali daha az yaşanmaya başlar.

·         3-9 ay sonra ise kişinin solunumunda meydana gelen problemler düzelir ve akciğer fonksiyonları daha düzenli çalışmaya başlar.

·         1 sene sonra, kalpte meydana gelecek rahatsızlıklar yarı yarıya azalmaya başlar.

·         1 ve 2 sene sonra, kişide oluşabilecek mesane kanseri riski %50 oranında azalır.

·         5 yıl sonra ise kişinin kalp krizi geçirme riski %50 oranında azalır.

·         10 ve 15 yılın ardından, kalp krizi geçirme riski hiç sigara kullanmayan kişilerle aynı seviyeye düşer.

Editör: Haber Merkezi - SN