Sosyal medyada bir ürün hakkında konuştuktan hemen sonra karşınıza çıkan reklamlar sizi tedirgin ediyor mu? Birçok kişi, telefonların kendilerini gizlice dinlediğinden şüpheleniyor. Peki bu gerçekten mümkün mü? Dijital gizliliğinizi tehdit eden bu durumun ardında yatan teknolojiyi ve korunma yollarını sizler için derledik. İşte detaylar!
Sosyal medyada konuştuğunuz bir ürünün birkaç dakika sonra karşınıza reklam olarak çıkması tesadüf mü? Pek çok kullanıcı bu durumu “telefon bizi dinliyor” diye yorumluyor. Peki gerçekten öyle mi?
Cevap: Evet… ama dolaylı bir şekilde!
Akıllı telefonlar sesleri analiz eden algoritmalarla çalışıyor. Bu sistemler genellikle “Sesli Asistan” (Google Asistan, Siri vb.) gibi araçlarla aktive oluyor ve maalesef bu özellikler arka planda da tetiklenebiliyor. İşte bu yüzden, bazı ayarları kapatmak dijital mahremiyet açısından önemli.
Gizliliğinizi korumak için uygulayabileceğiniz 3 adım ise şöyle:
1. Google Asistan’ı devre dışı bırakın:
Ayarlar > Google > Tüm Ayarlar > Arama, Asistan ve Ses > Google Asistan > Kişisel Sonuçlar > Kapalı
2. Mikrofon izinlerini kontrol edin:
Ayarlar > Uygulamalar > Uygulama İzinleri > Mikrofon
Buradan sadece gerçekten ihtiyaç duyan uygulamalara izin verin.
3. Reklam kişiselleştirmesini kapatın:
Ayarlar > Google > Reklamlar > Kişiselleştirilmiş Reklamları Devre Dışı Bırak
Sesli asistanları devre dışı bırakmak için üç neden
Sesli asistanları devre dışı bırakmak için birçok neden olsa da, aşağıdaki liste sesli asistanı etkinleştirmeyle ilgili bazı temel endişeleri ve ses kontrolünü devre dışı bırakmanın faydalarını vurgulamaktadır.
- Veri gizliliği: Birçok kişinin sesli asistanları devre dışı bırakmasının bir nedeni güvenlik ve veri depolama konusundaki endişelerdir. Sesli asistanlar etkinleştirildiğinde, her zaman arka planda dinler ve sizin hakkınızda bilgi toplarlar. Gizliliğinizi korumak istiyorsanız, bu özelliği devre dışı bırakın.
- Pil gücü: Bilgisayarınızda çok fazla sekme açık tutmaya benzer şekilde, sesli asistan kullanmak arka planda enerji tüketir. Bu özelliği devre dışı bırakmak, özellikle asistanınızı her zaman belirli anahtar sözcükleri dinleyecek veya yanıtlayacak şekilde ayarladıysanız, pilinizi korumanıza yardımcı olabilir.
- Performans etkisi: Çoğumuz, yardım istemeyi planlamasak bile Siri veya başka bir asistanın açılıp yaptığımız işi bozduğu o anı deneyimlemişizdir. Bu nedenle, sesli asistanı devre dışı bırakmak, bu kesintileri yaşamamanızı da sağlayabilir.