Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelik kapsamında vatandaşların 31 Aralık 2025 tarihine kadar evcil hayvanlarını kimliklendirmesi gerekiyor.
Evcil hayvan mikroçipi; Radyo Frekans Etiketi Tanımlama sistemi ile çalışan ve 15 haneli özel bir kimlik bilgisi barındıran pirinç tanesi büyüklüğünde mikro bir cihaz. Mikroçipler evcil hayvanlara çip zorunluluğu kapsamında kedi, köpek ve gelinciklere özel olarak tanımlanıyor.
Gelincik; kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması, yalnızca il/ilçe müdürlükleri ve veteriner hekimler aracılığıyla yapılıyor. Uzmanlık gerektiren bir işlem olduğu için mutlaka bir veteriner hekimden yardım alınması gerekiyor. Gelincik, köpek ve kedilere çip taktırma prosedürü anestezi gerektirmeyen, aşılamaya benzer, oldukça basit bir işlemdir.
Erzincan’ın Tercan ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kedi ve köpeklere yönelik mikroçip uygulaması çalışmaları devam ederken, aynı zamanda vatandaşların evcil hayvanlarına kuduz aşılaması da gerçekleştiriliyor.
Mikroçip Uygulaması Ne İşe Yarar?
Gelincik, köpek ve kedilere mikroçip uygulaması sayesinde Tarım ve Orman Bakanlığı sisteminde kayıt altına alınır. Her bir gelincik, köpek ve kediye özel olarak belirlenen mikroçip numarası ile aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve operasyon bilgileri kayıt altına alınır. Gelincik, köpek veya kediye mikroçip takıldığında sokağa bırakılma, kaybolma ya da kaçırılma durumlarında evcil hayvan kolaylıkla bulunabilir.
Eğer terk edilen, kaçırılan veya kaybolan hayvanın sahipli olduğu tespit edilirse bu durum, sahibine bildirilir ve evcil hayvan, 72 saat içinde asıl sahibine teslim edilir. Evcil hayvanın sokağa bırakılması gibi durumu yaşandığı takdirde evcil hayvanı sokağa bırakan kişiye cezai yaptırım uygulanır. Kaçırılma durumunda da evcil hayvanı kaçıran kişi birtakım yaptırımlarla karşılaşacaktır.