Kuzeyinde Toros Dağlarının bulunduğu Çukurova Delta Ovası, Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur. Üzerinde birçok sulama tesisi bulunan ova bölgedeki tarımsal faaliyetlerin merkezi konumundadır. Yeraltı kaynakları bakımından da zengin olan Çukurova Delta Ovası kurşun, demir, çinko ve krom gibi değerli madenler çıkarılıyor. Çıkarılan diğer madenler arasında ponza ve kireç taşı da yer almaktadır.

Türkiye'nin bir diğer büyük ovası Konya'dadır. Konya Ovası, yeni yapılan sulama projeleri ile birlikte tarımsal faaliyetlerde önemli bir yer tutar.

Erzincan Ovası:

Yüzölçümü 600 km², yüksekliği 1.150-1.300 m'dir. Ovanın çevresini yüksek dağlar kuşatır. Bunların en yüksekleri kuzeydoğudaki Keşiş (3.547 m) ve güneydeki Mercan Dağları'dır. Erzincan Ovası'na güneydoğuda Sansa Boğazı'ndan giren Karasu, ovanın tektonik doğrultusunu (güney, güneydoğu-batı, kuzeybatı) takip ederek Erzincan önlerine gelir ve bu doğrultuyu (batı, güneydoğu) dönerek Kemah Boğazı'na girer. Demiryolu da bu boğazları boylar. Ova, kuzeybatıda Sipiköz ve Karadağları arasına sokulur.

Tercan Ovası:

Fırat vadisinin iki yanında Sansa boğazına dek olan alandaki çok sayıda düzlükler, Tercan ovalarını oluşturur. En genişi 180 km2.lik, Çadırkaya (Pekeriç) ovasıdır. Denizden yüksekliği 1.450-1.500 m. olan bu ova kalın bir alivyon tabakası ile örtülmüştür.

Türkiye'deki Ovalar Nerelerdedir?

Türkiye'de en fazla ova, Akdeniz Bölgesinde yer alır. Toros Dağlarının iç kesiminde yeraltı ve yer üstü kaynakları bakımından oldukça zengin ovalar bulunuyor. Bölgedeki tektonik ovalar İSE Kahramanmaraş ve Amik Ovasıdır. Seyhan ve Ceyhan ovaları da Çukurova'nın büyük kısmını oluşturur. Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgede Kınık, Kumluca Söğüt ve Antalya ovaları da bulunuyor.

İç Anadolu bölgesi de yüksekliği en az olan bölgelerden biridir. Zengin akarsu kaynaklarının birçok ovaların büyük kısmı, tektonik kaynaklıdır. Çukur, Aksaray ve Develi Ovası tarımsal üretimin dışında yerleşim alanı olarak da kullanılıyor. İç Anadolu'nun diğer önemli ovaları arasında Ankara Ovası, Akşehir Ovası ve Eskişehir Ovası yer alıyor.

Yüksekova, Erzincan, Erzurum ve Malatya Ovası ise Doğu Anadolu'nun en büyük tektonik ovaları arasında yer alır. Tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu Ege Bölgesinin en büyük ovaları ise Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Bakırçay Ovasıdır. Havza büyüklüğü 17. 434 kilometrekare olan Ergene Ovası, Marmara Bölgesinde yer alan en büyük ovadır. Ergene Ovası, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli'nin bir kısmını oluşturur.

Türkiye Ovaları 24 1

Tektonik Ovalar:

Fay hattına bağlı olarak ortaya çıkan çöküntü alanlarının akarsu alüvyonlarıyla dolması sonucu tektonik ovalar oluşmaktadır. Türkiye’nin ovaları içinde en yaygın olarak bulunan ova tektonik ovalardır.
Tektonik ovaların dağılışına dikkat edildiğinde fay hatları üzerinde oluştuğu görülmektedir.Bu nedenle bu ovalar aynı zamanda deprem kuşakları üzerinde yer alırlar.

Kuzey Anadolu Fay Hattı Üzerinde Bulunan Ovalar:
Ezine, Manyas, Ulubat, Biga, Gönen, Bursa, İnegöl, İznik, Yenişehir, Orhangazi, Gemlik, Bolu, Düzce, Ilgaz, Ladik, Sulu ova, Taş ova, Vezirköprü, Turhal, Kargı, Eleşkirt, Kaynaşlı, Zile, Erbaa ovası, Niksar ovası, Suşehri, Erzincan, Erzurum, Pasinler, Ağrı

Batı Anadolu Fay Hattı Üzerinde Bulunan Ovalar:
Bakırçay Vadisinde: Soma, Bergama, Kırkağaç
Gediz Vadisinde: Turgutlu, Salihli, Manisa, Akhisar, Alaşehir
K.Menders Vadisinde: Torbalı,Tire, Ödemiş, Bayındır
B.Menders Vadisinde: Söke, Koçarlı, Aydın, Yenipazar, Nazilli, Sarayköy

Güney Anadolu Fay Hattı Üzerinde Bulunan Ovalar:
Amik, Malatya, Elazığ, Hınıs, Muş, Varto, Elbistan, Afşin, Karlıova, K.Maraş, Bingöl, Bulanık

Bu Fay Kuşakları Dışında Ayrıca:
Güney Doğu Anadolu’da: Nizip,Suruç, Kargamış, Batman, Ceylanpınar, Harran(Altınbaşak),Viranşehir
İç Andolu’da: Eskişehir, Akşehir, Mürted, Ankara, Çubuk, Ereğli, Konya(Konya Ovası İç Bölgelerimizde bulunan en büyük ovadır) tektonik ovaları bulunur.

Türkiye Ovaları 24 2

Editör: Haber Merkezi - SK