Orta Toros Dağları’nın Kuzey Anadolu Dağları ile Güney Doğu Toroslar civarında Tunceli ve Erzincan illeri arasında yükselen Munzur diğer adıyla Mercan Sıradağlarına engebeli arazi nedeniyle ulaşım sınırlı olsa da bölgeye karayolları ile ulaşım sağlamak mümkün. Kireçtaşı ve volkanik kayalardan oluşan Munzur Dağları 3 bin metreyi aşan 10 ayrı zirvesiyle Doğu Anadolu Bölgesi’nin batı yarısındaki en yüksek yükseltileri içeriyor.

Munzur Dağı Yaban Hayatı (3)

Tunceli ile Erzincan arasındaki platoda 130 kilometre boyunca batıdan doğuya Avcı Dağları’na uzanan Munzur Dağları’nın yüksekliği 3 bin 300 metreyi geçiyor. Yaklaşık 5 milyon yaşında olan Munzur Dağları’nın üzerinde meşe ormanları, yabani türde çeşitli hayvanlar, sayısız bitki ve çiçek türleri, akarsular, dereler, yaylalar, alabalık gölleri bulunuyor. Zengin yaşam ortamları nedeniyle Türkiye’nin önemli doğal alanlarından biri olan Munzur Dağları’nın yüksek rakımlarında ayrıca moren ve buzul gölleri bulunuyor.

Munzur Dağı Yaban Hayatı (2)

Birçok hayvana yaşam alanı olması açısından da kritik öneme sahip olan Munzur Dağları 11 kelebek türü açısından uluslararası öneme sahip. Küçük yalancı apollo, büyük koru beni, çok gözlü poseydon ve bavius bölgedeki önemli kelebek türleri arasında yer alıyor. Kuş türleri bakımından da oldukça zengin olan bölge yırtıcı kuşlardan kartal, akbaba, doğan, şahin, atmaca, kerkenez, delice, çaylak nadir türlerden ise kaya kartalı bulunuyor. Gece yırtıcılarından puhu, baykuş ve yarasa yaygın türlerden. Milli parkta bulunan diğer kuş türleri arasında keklik, çil keklik, toy, mezgeldek, turna, bıldırcın, çulluk, üveyik, tahtalı ve kaya güvercinleri, bazı ördek türleri ve ender olarak da kaz bulunuyor. Ayrıca Munzur Suyu Vadisi’nde çeşitli av hayvanları için bir koruma ve üretme alanı da mevcut. Sahip olduğu doğal çevre ile hayvanlar için elverişli bir ortam sunan Munzur Dağları’nda yabani hayvan popülasyonu da oldukça yüksek. Çengel boynuzlu keçi ve bezuvar isimli iki tür dağ keçisi ile av kuşlarından ur kekliği gibi yaban hayvanları bu yöreye özgü ilginç ve nadir türlerden. Milli parkta kurt, tilki, sansar, ayı, vaşak, su samuru, porsuk, sincap, tavşan, yaban domuzu ve yaban keçisi bulunuyor. Mağaralarda ve kaya kovuklarında yaşayan boz ayı, Munzur yaban hayatının önemli büyük memelilerinden biri.

Munzur Dağı Yaban Hayatı (4)

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu sosyal medya hesabından Munzur Dağlarının yaban hayatının fotoğraflarını paylaştı. Erzincan Valisi Aydoğdu tarafından paylaşılan fotoğraflarla yapılan paylaşımda;

"Kış, biraz uzun sürdü bu yıl. Doğa bekledi. Hayvanlar sustu. Toprak sabretti. Sonra bir sabah… Ayı gözlerini açtı, “her şey yerli yerinde mi?” diye baktı. Keçi, en yüksek kayaya çıkıp rüzgârı yokladı. Akbaba, sessizliğin içinden geçerek yeniden döndü göğe. Ve turna… Turna, baharı müjdelemek için değil; bahar olmak için geldi. Her biri, tabiatın dersinde birer cümle. Okumasını bilen için hayat, hep açık havada işlenir" notu düşüldü.

Editör: Haber Merkezi - SK