Yapay yağış, popüler olarak 'bulut tohumlama' olarak da bilinir ve bu yöntem ile yağmur yağdırabiliyor. Bu yapay yağış uygulaması, insan müdahalesiyle hava olaylarını yönlendirmeyi amaçlayan bir tekniktir. Bu yöntem genellikle dronlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bulutlara verilen bu elektrik yükleri, bulut içindeki su damlacıklarının bir araya gelmesini sağlayarak yağış oluşturur. Ancak, yapay yağmurun etkili olabilmesi için bulutların mevcut olması gereklidir yani bulut olmayan bir bölgede suni yağış elde etmek mümkün değildir.

Yapay yağmurun temel amacı çeşitlidir. Bunlar arasında enerji ihtiyacını karşılamak, kurak bölgelere su sağlamak, sisi dağıtmak ve hava olaylarını kontrol altına almak yer almaktır. Bu yöntemin esası, yağışa uygun sıcaklıkta olan bulutlara dışarıdan yoğunlaşma çekirdekleri sunmaktır.

Bu yapay yağışın oluşabilmesi için öncelikle gökyüzünde bulutun mevcut olması gerekir. Gökyüzünde ki bu bulutlar yeterince soğuduktan sonra, atmosferde doğal olarak bulunan yoğunlaşma çekirdeğinde ki zerreciklerin üzerinde su birikmeye başlar. Bu su damlacıkları büyüdükçe yerçekimi etkisiyle yere doğru düşmeye başlar ve yağışı oluştururlar. Ancak, bu ortamda yoğunlaşma çekirdeklerinin olmaması durumunda, yeterince soğumasına rağmen yağış meydana gelmez. Suni yağış metodunda bulutlara buz parçacıkları verilerek yağış oluşturulmaya çalışılır. Bulut tohumlamada çeşitli maddeler kullanılarak elde edilir. Bunlar;  amonyum nitrat, kadmiyum iyodür, bakır sülfür, kurşun iyodür, CO2 buzu ve gümüş iyodür bulunmaktadır.

Yapay Yağış2Bu yöntem ile suni yağış yağdırmada dikkat edilmez ise olumsuz sonuçlar meydana getirebilir. Bunlar; dolunun artması veya yağışın azalması gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Uygulama esnasında havanın rüzgar durumu, hava şartları, yükselme hızı, soğumuş su damlacıkları, damlacıkların birleşerek büyüme özelliği gibi durumların göz önüne alınması gerekir. Bu tohumlamanın ardından 15 dakika ile 1 saat içinde yağış düşebilir. Bu suni yağış yöntemi için genellikle yaz mevsimindeki kümülüs bulutları ile kışın görülen alçak bulutlar bu yapay yağış için uygun bulut türleridir.

Peki, Dubai’de gerçekleştirilen yapay yağış, nelere neden oldu?

Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) etkisi altına alan şiddetli yağış hayatı olumsuz yönde etkiledi. Ulusal Meteoroloji Merkezi’nin verilerine göre son 24 saatte, 1949'dan bu yana ülkede en yüksek yağış miktarı görüldüğü tespit edildi. Bu yağışın üzerine, ülkenin kuzeyinde yer alan Ras Al Khaimah Emirliği'nde 70'li yaşlarındaki bir vatandaş, aracının yağış yüzünden meydana gelen sel sularına kapılması sonucu hayatını kaybetti. Ülkede sular altında kalan evler, yollar ve iş yerlerinde ise büyük hasarlar tespit edildi. Yağışın oluşması ile okullarda eğitime ara verildi, kamu görevlileri ise evlerinde uzaktan çalışmaya devam etmek zorunda kaldı.  Pazartesi gecesi etkisini arttıran bu sağanak yağışın bugün biraz da olsa etkisini azaltmasıyla temizleme çalışmaları başlandı.

Erzincan’ın genç öğretmeni trafik kazasında hayatını kaybetti Erzincan’ın genç öğretmeni trafik kazasında hayatını kaybetti

Ülkede ki yetkililer istisnai hava durumu sona erene kadar insanların mümkün olduğu derecede evlerinden çıkmamaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.  Ulusal Meteoroloji Merkezi de X'te yayınlanan uyarısında "Kent sakinlerini sakin olmaya ve su birikintilerinden uzak durmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.