Siber suçlular, daha fazla parası olduğunu ve potansiyel olarak daha az dijital bilince sahip oldukları için yaşlı vatandaşları hedef alıyor. Son zamanlarda, binlerce kişinin mağdur olduğu dolandırıcılık vakaları artmış durumda. Siber suçlular, insanların hayal bile edemeyeceği yöntemlerle dolandırıcılık yapıyor. Bu artan dolandırıcılık yöntemlerinden dolayı uzmanlar, yaşlı bireyleri bu tür dolandırıcılıklara karşı uyarıyor. Peki, yaşlıları hedef alan 10 dolandırıcılık yöntemleri nelerdir?

Öyle ki siber suçlular bu yeni araç ve yöntemlerle binlerce kişiyi mağdur ediyor. Bu konuda özellikle yaşlılar açık bir hedef haline geliyor. 2022 yılında ki araştırma verilerine göre 88 bin 262 olay sonucunda 60 yaş üstü kişiler tarafından FBI'a 3.1 milyar dolarlık siber suç zararı ortaya çıktığı bildirildi. İşte yaşlıları hedef alan dolandırıcılık yöntemleri…

1.       Kimlik avı

Kimlik avı saldırıları, e-posta, telefon veya sosyal medya mesajları gibi yöntemlerle gerçekleştirilen dolandırıcılık türlerinden biridir. Saldırganlar, genellikle meşru bir kuruluşun temsilcisi gibi davranarak sizinle iletişim kurarlar. Hesap giriş bilgilerinizi veya kişisel bilgilerinizi vermenizi, bir bağlantıya tıklamanızı veya bir ek dosyayı açmanızı isterler. Bu şekilde, cihazınıza kötü amaçlı yazılım bulaştırarak verilerinizi çalmayı veya hassas bilgilere erişmeyi amaçlarlar.

2.       Romantik dolandırıcılık

Romantik dolandırıcılık, arkadaşlık siteleri gibi platformlar üzerinden gerçekleştirilen en sık karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde, kurbanlarla bir aşk hikayesi oluşturulur ve ardından sevgiliyi görmek veya zor durumda olduğu için seyahat etmek gibi bahanelerle para talep edilir.

3.       Bakım/Sağlık hizmetleri dolandırıcılığı

'Sağlık sigortası ister misiniz?' sorusuyla başlayan bu dolandırıcılık yönteminde, kişi "Tıbbi Bakım" temsilcisi rolüne bürünür. Bu tür dolandırıcılık, e-posta, telefon veya yüz yüze iletişim yoluyla gerçekleştirilebilir.

Dolandırıcılık2

4.       Teknik destek dolandırıcılığı

Bu dolandırıcılık yönteminde, dolandırıcılar yasal bir teknoloji şirketi veya telekomünikasyon sağlayıcısı gibi davranarak sizi ararlar. Bilgisayarınızda bir sorun olduğunu iddia ederler ve bu sorunu düzeltmek için belirli bir ücret talep ederler.

Muhabbet kuşunun konuşması için bilmeniz gereken 5 tüyo! Muhabbet kuşunun konuşması için bilmeniz gereken 5 tüyo!

5.       Alışveriş dolandırıcılığı

Siber suçlular, meşru içerik görüntüsü veren çevrimiçi mağazalar oluşturur ve e-postalarınızı kullanarak sosyal medya aracılığıyla kullanıcıları bu mağazalara yönlendirerek dolandırırlar. Bu mağazadan, indirim mesajları da alarak sizi çekmeye çalışırlar. Ancak, bu sitenin linki sahte olabileceği gibi ürünler de sahte olabilir.

6.       Robocall dolandırıcılığı

Bu dolandırıcılık yönteminde, önceden kaydedilmiş bir mesaj aracılığıyla ücretsiz veya yüksek oranda indirimli ürünler sunulur. Bazı durumlarda 'korkutma' teması da kullanılabilir. Örneğin, bir davanız olduğu veya icralık olduğunuz gibi uydurma hikayelerle sizi kandırmaya çalışabilirler. Bu tür mesajlar aldığınızda dikkatli olun.

7.       Hükümet taklidi dolandırıcılığı

Telefonun diğer ucunda "Gelir İdaresi, Medikal Sağlık Hizmetleri veya başka bir devlet kurumundan arıyorum" diyen biri varsa dikkat! Size ödenmemiş vergiler veya farklı ödemeleriniz olduğunu söyleyebilirler. Ancak asla bu tür çağrılara kanmayın!

8.       Piyango dolandırıcılığı

Tanımadığınız bir telefon numarası ya da mesaj üzerinden piyango kazandığınıza dair bilgilendirme alabilirsiniz. Bu sizi tuzağa çekme yöntemlerinden bir tanesidir.

Dolandırıcılık39.       Ebeveyn dolandırıcılığı

Ailenizin bir üyesinin tehlikede olduğunu iddia eden mesajlara ve aramalara karşı dikkatli etmelisiniz. Bir aile üyesiyle konuştuğunuzu sanarken aslında yapay zeka sizle konuşuyor olabilir.

10.   Yatırım

Siber suçluların en yüksek gelir kazandığı bu yöntemde, genelde kripto para yatırımları yoluyla düşük risk getiri vaat ederek sizi kandırmaya çalışırlar.