2024 ehliyet yenileme ücreti ne kadar? Ehliyet yenileme işlemi nasıl yapılır? Gerekli evraklar neler?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama kapsamında, eski sürücü belgelerinin kullanma süresi 2 yıl süreyle uzatıldı. Alınan yeni karara göre eski ehliyetlerin 2 yıl süreyle daha kullanılabileceği duyuruldu. Ehliyet yenileme işlemleri Emniyet Genel Müdürlüklerinde yapılırken 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren artık Nüfus Müdürlüklerinde yapılmaktadır.

EHLİYET YENİLEME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yeni tip sürücü belgesi için başvurular ALO 199, ALO 199 Mobil Uygulama ya da web adresinden yapılabilmektedir. Ehliyet yenileme için Nüfus Müdürlüklerinden randevu alınarak gerekli belgelerle beraber başvuru alımı yapılacak. Ehliyet yenileme işlemleri kapsamında konuyla ilgili yetkili kurumlar Nüfus Müdürlükleridir. Başvurular isteğe bağlı herhangi bir Nüfus Müdürlüğünden yapılabilmektedir. Başvuru işlemleri sonrası İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basımı yapılan sürücü belgelerinin teslimi PTT'ye yapılarak yurt içinde başvuruda bulunan vatandaşların adreslerine teslim edilecek.

EHLİYET YENİLEME İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Ehliyet yenileme için gerekli olan belgeler, eski tip sürücü belgesinin yenisi ile değiştirilmesi, kimlik bilgilerinde değişim sebebiyle yenileme, yıpranma sebebiyle yenileme ve kayıp çalıntı sebebiyle yenileme başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşlar için de geçerlidir.

İLK KAYIT NEDENİ İLE SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURUSU

-Nüfus cüzdanı veya kimlik Kartı

-Sürücü sağlık raporu

Kadın girişimcilere stresle baş etme eğitimi Kadın girişimcilere stresle baş etme eğitimi

-Son altı ay içinde çekilen 1 adet biyometrik fotoğraf

-Kan grubu kartı (Sağlık Raporunda yer almıyorsa)

-Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli ile vakıf payının yatırılması

-Ücretler ile ilgili ayrıntılı bilgi web adresinden öğrenilebilmektedir.

YENİLEME/ SINIF EKLEME NEDENİYLE SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURUSU

- Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı

-Eski sürücü belgesi

- Sürücü sağlık raporu

-Son altı ay içinde çekilen 1 adet biyometrik fotoğraf

- Kan grubu kartı (sağlık raporunda yer almıyorsa)

- 13 TL değerli kâğıt bedeli ve 2 TL vakıf payının yatırılması

- Ücretler ile ilgili ayrıntılı bilgi web adresinden öğrenilebilmektedir.

KAYIP NEDENİYLE SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURUSU

- Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı

- Sürücü sağlık raporu

- Son altı ay içinde çekilen 1 adet biyometrik fotoğraf

-Kan grubu kartı (sağlık raporunda yer almıyorsa)

- Eski tip sürücü belgesi kaybedilmesi halinde 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payının yatırılması, yeni tip sürücü belgesi kaybedilmesi halinde ise 280 TL değerli Kağıt bedeli ve 65 TL vakıf payının yatırılması

- Ücretler ile ilgili ayrıntılı web adresinden öğrenilebilmektedir.

-Sürücü belgesi başvurusunda başvuru yapılan ilçe nüfus müdürlüğü tarafından sürücü belgesinin ilk alındığı yer ilçe nüfus müdürlüğüne görüş sorulur. Gelen cevaba göre başvuru alınır. Cevaplama süresi ise ilçe nüfus müdürlüğünün yoğunluk durumuna göre değişmektedir.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ 2024 NE KADAR?

-Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştirecek olan vatandaşların  ödemeleri gereken tutar : 13+2 TL'dir.

-Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyen vatandaşların, kaybeden vatandaşların veya çaldıran vatandaşların ödemeleri gereken tutar: 990 + 230 TL'dir. Toplamda 1220 TL'ye denk gelmektedir.

-01.01.2016 tarihinden sonra yeni tip ehliyet almamış vatandaşlar ehliyet yenileme, kayıp, zayi, çalıntı durumlarında 15 TL yenileme ücreti öderler.

-Yeni tip ehliyetlerin dağıtımına 01/01/2016 tarihinden itibaren başlanmıştır. 01/01/2016 tarihinden sonra ehliyet alanların ehliyeti yeni tip ehliyettir. Yeni tip ehliyet alanlar daha sonra ehliyet yenileme, kayıp, zayi ve çalıntı durumlarında 1220 TL Harç+Değerli Kâğıt ve Vakıf Payını ödemesi yapacaklardır.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ HANGİ BANKALARA YATIRILIR?

Ehliyet yenileme ücreti, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Trafik vakfınca protokol yapılan ödeme yapılabilen bankalara yatırılır. Aynı zamanda ehliyet yenileme ücreti ödemesi internet üzerinden de yapılabilmektedir.