2024 yerel seçimlerde oy kullanmama cezası ne kadar? Merak konusu..

Türkiye’de seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. YSK tarafından oy kullanmanın olmadığı durumda cezai işlem uygulanmaktadır. 2023 yılında yapılmış olan genel seçimlerde oy kullanmama cezası 300 TL olarak belirlenmişti. Oy kullanmayan vatandaşlara ceza tebligatı gönderilmektedir. Seçim yasaları kapsamında Türkiye’de oy kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Oy kullanmama durumunda uygulanacak cezalar belirli birtakım kurallar çerçevesindedir.

YSK duyurdu: Milletvekili sayıları nüfus oranlarına göre değişti YSK duyurdu: Milletvekili sayıları nüfus oranlarına göre değişti

 OY KULLANMAMA CEZASI VAR MI?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine kapsamında yapılacak olan seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. Yüksek Seçim Kuruku tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde oy kullanmama cezasının ne kadar olacağıyla ilgili henüz açıklama yapılmadı. YSK tarafından alınacak olan karar kapsamında oy kullanmama cezası belli olacak.

2023 YILINDA 300 TL OLARAK BELİRLENDİ

Seçimlerde oy kullanmama cezası 2010 yılında yapılan açıklama kapsamında 22 TL olarak belirlenmişti. 2023 yılında yapılan genel seçimlerde ise oy kullanmama cezası 300 TL olarak –duyurulmuştu. Seçimlerde oy kullanmayan seçmenlere ceza tebligatı gönderilmektedir.  Ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar tarafından yapılmaktadır.

KİMLER OY KULLANAMAZ?

Kamu hizmetlerinden yasaklı olan kişiler, silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler yapılacak olan seçimlerde oy kullanamayacak.

Muhabir: Meltem Tekin