Baharın getirdiği sevinçle kendimizi dışarı atmak ve anın tadını çıkarmak isteriz ancak vücudumuzda meydana gelen alerji bazen dayanılmaz kaşıntılar, burun akıntısı ve halsizlik gibi rahatsızlıkları meydana getirir ve bu da keyfinizi engelleyebilir. Polenlerin havada uçuşmasıyla birlikte bahar alerjisi belirtileri de kendini göstermeye başladığında alerjik bünyeye sahip kişiler de belirtileri hafifletmenin yollarını araştırıyor. Mart, Nisan ve Haziran aylarında, cilt hastalıkları arasında özellikle de kurdeşen de sıkça görülmektedir. Peki, bahar alerjisi kaşıntısıyla başa çıkmanın yolları nelerdir?

Bahar ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte polen salınımında artış görülür bu da halk arasında kurdeşen olarak bilinen atopik dermatit şikayetlerinin görülmesine neden olur. Bu cilt rahatsızlığının yanı sıra kişilerin duygu durum değişiklikleri de kurdeşenlerin artmasına yol açabilir. Vücudun hemen hemen her yerinde özellikle el ve ayaklarda kabarıklık ve kızarıkla kendini gösteren ürtikerde, özellikle kaşıntılar dayanılmaz hale gelebiliyor. Bunun yanı sıra eşlik eden dudak ve göz kapaklarında şişlikler, kaşıntılar dayanılmaz hale gelerek acil müdahale gerektiriyor. Peki bahar alerjisi kaşıntısı nasıl geçer?

Bahar alerjisi kaşıntısı neden olur?

Uzmanı açıkladı: 24 saat içinde tedavi edilmeli! Uzmanı açıkladı: 24 saat içinde tedavi edilmeli!

Bulunduğumuz ortamda polen, çimen ve hatta bazı kimyasallar gibi havada uçuşan alerjenlerin solunmasıyla bu alerjenler vücuda girer ve vücudumuz tepki göstermeye başlar. Alerjik hastaların bağışıklık sistemi, bu maddelere karşı çok hassastır. Bu maddeler ile temas edildiğinde,  bağışıklık sistemi kontrolünü kaybeder ve kaşıntı, göz yaşarması, burun akıntısı, kızarıklık, hatta solunum zorluğu gibi şikayetlere yol açabilir. Özellikle polen, küf, ev tozu, gıdalar ve ilaçlar en yaygın alerjen tetikleyicilerdendir.

Bahar AlerjisiBahar alerjisi kaşıntısı nasıl geçer?

Antihistaminik İlaçlar: Doktorunuz doğrultusunda alerji belirtilerini hafifletmek için antihistaminik ilaçlar kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar, kaşıntı, burun akıntısı ve gözlerdeki tahrişi azaltmaya yardımcı olur.

Nemlendirici kremler: Vücutta oluşan kaşıntıyı hafifletmek için nemlendirici kremler veya losyonlar kullanabilirsiniz. Özellikle cildinizde kızarıklık ve tahriş varsa, bu ürünler rahatlamanıza yardımcı olur. Bahar alerjisinin sebep olduğu kaşıntılı cildi rahatlatmak ve döküntüleri gidermek için cildi düzenli olarak nemlendirmek önemlidir. Gün içinde en az 2-3 kez ve duş sonrası nemlendirici uygulamak faydalı olur.

Stres ve alerjenik maddelerden uzak durmak: Bahar aylarında alerjik rinit ve astım gibi rahatsızlıklar yaşayan kişilerde alerjik cilt hastalıklarında bir artış görülebilir. Bu süreçte polenlerden, ev tozundan, alerji yapıcı besinlerden ve stresten mümkün olduğunca kaçınmak önemlidir, çünkü bu tetikleyiciler cilt reaksiyonlarını artırabilir.

Sağlıklı beslenmek: Sağlıklı beslenmek ve bol su içmek de kaşıntılarla başa çıkmanın diğer bir yoludur, çünkü her ikisi de cilt tahrişini azaltabilir.