Bakanlık tarafından yayınlanan imar değişikliği planında, değişikliğin amacının proje kapsamında alan kullanımının verimliliğini ve hayvan kapasitesini artırmak olduğu belirtildi.
Değişiklik ile 12 metrelik bir taşıt yolu kaldırılarak bazı modül projelerin değiştirilmesi ile genel yerleşim planında değişiklikler yapıldı. Alan içerisine 80 başlık yeni modül projeler eklenerek 400 başlık modül projelerin de sayısı artırıldı. Böylelikle son durumda toplam hayvan kapasitesi 10.940 olup kurulacak işletme adedi ise toplam 77 oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Erzincan TDİ Besi OSB imar değişikliği planında “2011 SEGE araştırmasına göre Erzincan işgücü göstergeleri itibarıyla ülke ortalamalarına göre olumlu değerlere sahiptir. 2010 yılı verilerine göre, işsizlik oranı yüzde 6,1 olan ilde işgücüne katılma oranı yüzde 53,4, istihdam oranı ise yüzde 50,1’tir. Bu oranlar ülke geneli için sırasıyla; yüzde 11,9, yüzde 48,8 ve yüzde 43,0’dır. Erzincan’ın eğitim ve sağlık göstergelerinin pek çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu ilinden daha yüksek olması ilin dördüncü kademe gelişmiş iller arasında yer almasına katkıda bulunmuştur. Bazı göstergeler itibarıyla Erzincan ikinci ve üçüncü kademedeki illerin de üzerinde değerlere sahiptir. Örneğin, yüksekokul veya fakülte mezunu nüfusun 22+ yaş nüfusa oranı Karaman’da yüzde 6,7 iken Erzincan’da bu oran yüzde 7,6 olmuştur. Yeşil kart sahibi nüfusun il nüfusu içindeki payı ikinci kademede yer alan Adana’da yüzde 16,4 iken Erzincan’da yüzde 11,3 olmuştur.” denildi.
Bakanlık raporunda “Erzincan ili, Merkez ilçesi, Yalnızbağ / Mimar Sinan Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 406 Ada 53,71,72,88.90 ve 93 No’lu Parsellerde toplamda yaklaşık 130,4 ha‘lık alan üzerine de Erzincan Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi kurulması planlanmaktadır. Proje sahipleri; Erzincan Özel İdaresi (%50), Erzincan Belediyesi (%25), Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği(%7), Erzincan Ziraat Odası(%6), Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası (%6) ve Erzincan Ticaret Borsası (%6)’dır. Mevcut durumda belirlenen ortaklık payları doğrultusunda henüz tüzel kişilik oluşmamıştır. Bu sebeple proje sahibi, bu aşamada projeyi üstlenen Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası olarak belirlenmiştir. Proje alanına en yakın yerleşim yeri yaklaşık 1.400 m güneybatısında bulunan Yalnızbağ Beldesine bağlı mahalledir. Söz konusu proje alanının Yalnızbağ Beldesine olan uzaklığı 2.500 m’dir. Ayrıca proje alanının 3.650 m güneybatısında Hacıalipalangası köyü ve 3.500 m batısında da Davarlı Köyü bulunmaktadır. Söz konusu projenin gerçekleştirilmesi planlanan alan Erzincan İl Merkezinin yaklaşık 15 km kuzeybatısında yer almaktadır. Proje alanına ilişkin yer seçim aşamasında ilgili tüm kurumlardan uygun görüşler alınmış, gereken tüm kriterler irdelenerek yer seçimi yapılmış, proje alanı ile ilgili, halihazır harita, jeolojik-jeoteknik etüt raporu ve ÇED raporu hazırlanarak onaylatılmıştır. TDİOSB‘nin kurulması planlanan arazinin mülkiyeti TDİOSB tüzel kişiliğine aittir.
Proje kapsamında gerçekleştirilecek büyükbaş hayvan besiciliği hazır besicilik şeklinde gerçekleştirilecek olup bölgeye yalnız erkek hayvanlar getirilip kesime uygun hale gelinceye kadar besiye tabi tutulacaktır. Kesime uygun büyükbaş hayvanlar daha sonra nihai olarak kesime sevk edilecektir. Et kesim işlemi proje konusu bölgede gerçekleştirilmeyecektir. Erzincan Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesinde dişi hayvan besiciliği gerçekleştirilmeyecektir.
Projenin hedefleri arasında,
—Yoğun yerleşim alanları içerisinde kalan işletmelerin uygun üretim alanlarına taşınması,
—Tarım-Sanayi entegrasyonunun gerçekleştirilmesi,
—Hayvancılık işletmelerinin bir araya toplanması,
—Yeni yatırımların kolaylaştırılması,
—Hayvan refahının sağlanması,
—Teknik ve sağlık hizmetlerinin daha nitelikli götürülmesi,
—Girdi temini ve ürünlerin pazarlanmasının kolaylaştırılması,
—Örgütlü, sağlıklı, kaliteli ve rekabetçi üretim ortamı oluşturulmasıdır.
Projenin gerekliliği ve il ekonomisine katkıları aşağıdaki şekilde özetlenebilir;
İl merkezi mücavir alanları içerisinde faaliyette bulunan 10 baş ve daha fazlası besi yetiştiriciliği yapan 259 adet işletmenin oluşturduğu kötü koku, çevresel ve görsel kirlilik ve benzeri diğer olumsuz etkilerinin çevre sakinlerine verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve Erzincan İli besi işletmeciliği potansiyelinin artırılmasıdır.
Bu kapsamda;
— Hayvancılık sektörüne yatırım yapmak isteyen müteşebbislerin önü açılacak ve yatırımcılar, yatırım yaptıkları sektörü daha iyi tanıyabileceklerdir.
— TDİOSB’nin kurulması ve faaliyete geçmesi ile uygun ırklar kullanılarak ilin kırmızı et üretim kapasitesi arttırılacaktır.
— TDİOSB'de mesleki eğitim almış konusunda uzman kişiler görev alacağından sağlıklı, kaliteli ve kontrollü üretim gerçekleştirilecektir.
— TDİOSB, içinde bulunduğu Yazıhan ilçesi ve komşu Arguvan ilçelerinde yeni sulamaya açılacak alanlarda kaliteli kaba yem bitkileri yetiştirilmesine imkan sağlayacaktır.
— İlde önemli miktarlarda yapılacak hayvansal ve bitkisel üretim ile ekonomiye katma değer sağlanacaktır.
— TDİOSB’de faaliyet gösteren işletmeler diğer çiftçiler için örnek oluşturacak ve bu da modern üretim tekniklerinin yayılması için faydalı olacaktır.
— Kurulacak biyogaz tesisi ile işletmenin enerji (aydınlatma, ısıtma vb.) ihtiyacı karşılanacak ve biyogaz tesisinde çıkan fermente olmuş çiftlik gübresinin bitkisel üretimde kullanılması bitkisel üretimde verim artışını olumlu yönde etkileyecektir.
— Üretilen ürünler sürekli olarak izleneceğinden Uluslararası Standartlara ulaşmak kolaylaşacak bu da ihracatı mümkün hale getirecektir.
— TDİOSB’de faaliyet gösteren işletme sahipleri örgütlü bir yapı oluşturarak fiyat belirleme yetkisine sahip olacaktır.
— Üretimin tüm aşamalarında modern işletme, alet ve ekipmanlarla çalışma imkanı sağlanacaktır.
— TDİOSB’nin kurulması ile koruma ve kontrol hizmetlerine ulaşmak kolay ve ucuz olacaktır.
— Halen hayvancılık sektöründe yok denecek kadar az olan hayvancılık sigortası uygulaması yaygınlaşacak, yetiştiricilerin risklerden en az şekilde etkilenmeleri temin edilecektir.
— Yetiştiriciler daha güvenli üretim yapmaları sağlanacak, alım ve satımda fiyat istikrarı sağlanacaktır.
— Besi yetiştiricileri ve kırmızı et ürünleri üretimi yapan işletmelerin bir araya gelerek güvenli şekilde alım-satım yapabilecekleri ve üreticilerin daha rahat satış yapabilecekleri bir pazar ortamı oluşacaktır.
— TDİOSB’de faaliyet gösteren işletmelerin teşvik ve desteklemelerden daha etkin bir biçimde faydalanmaları sağlanacaktır.
— TDİOSB sayesinde üretici birliklerinin daha etkin görev yapmaları sağlanacaktır.
— İşletmeler için önemli bir maliyet oluşturan sabit yatırım maliyetleri (elektrik, yol, su, bina, makine vb.) önemli miktarlarda azalacaktır.
— TDİOSB bünyesindeki işletmelerin atık ürünleri değerlendirilerek çevre kirliliği azalacaktır.
— Çevre için olumsuz etkileri olan ve şehir içinde faaliyet gösteren işletmeler TDİOSB'ye taşınacaktır.
— TDİOSB bünyesinde sosyal tesisler kurulacağından çalışanlar için cazip hale gelecek, toplanma ve karar almaları kolaylaşacaktır.
— TDİOSB bünyesindeki işletmecilere eğitim ve yayım faaliyetleri kolaylıkla ulaştırılabilecektir.
— Üretme şekline uygun ırklara daha kolay ve daha uygun fiyatlarda sahip olma mümkün hale gelecektir.
Projenin Uygunluğu:
— Ülkemizde ve Erzincan İlindeki işletmeler, kendi kendine yeterliliği benimseyen, kapalı bir sistemde üretim yapmaktadır.
— İşletme başına sığır varlığı gelişmiş ülkelerden çok düşüktür.
— Tarımda çalışan nüfusun eğitim düzeyi diğer sektör çalışanlarına göre çok düşüktür.
— İşletmelerde işletme ve sürü kayıtları tutulmamaktadır.
— Ahır şartlarına bağlı olarak bakım ve beslemenin yetersizliği verim üzerinde olumsuz etki yapmaktadır.
— İşletme büyüklüğü yetersiz olduğundan dolayı mekanizasyon ve diğer girdiler yeteri kadar kullanılamamaktadır.
— Hayati önem taşıyan yem bitkileri üretimi ihtiyacı karşılamaktan uzaktır. Hedeflenen TDİOSB kurulması halinde ildeki sulamaya açılacak yeni alanlarda yem bitkisi üretimi artacaktır.
— Besi sığırcılığında besiye uygun ırklarla yetiştiricilik istenilen düzeyde yapılmamaktadır.
— Kaliteli kaba yem ve rasyon hazırlama hususunda yeterli teknik bilgi olmadığından dolayı daha pahalı ve uygun olmayan yemlerle besleme yapılmaktadır.
— İşletmelerin dağınık ve yerleşim alanlarında yer alması nedeniyle sağlık hizmetlerine ulaşmak zorlaşmaktadır.
— Hastalıklar nedeniyle riski yüksek olan sığır yetiştiriciliğinde sigorta sistemi çiftçiler tarafından uygulanmamaktadır.
Yukarıda sayılan nedenlerle iklim ve tarımsal yapı itibarıyla büyükbaş hayvancılık için büyük bir potansiyel içeren Erzincan ilinde, Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi ihtiyacı doğmuştur. Açıklandığı üzere TDİOSB'nin il hayvancılığına katkıları göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Bu nedenle, yukarıda zikredilen hususların da dikkate alınarak, Erzincan ilinde hem ihtiyacı karşılayacak hem de diğer illere model teşkil edecek bir TDİOSB projesinin gerçekleştirilmesi mikro ölçekte Erzincan ili, makro ölçekte ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir” denildi.