Erzincan tulum peyniri 1946 yılından bu zaman kadar gelen eşsiz bir lezzet olarak kahvaltı sofraların vazgeçilmez peyniri. Erzincan has tulum peyniri Kemah’ın Yücebelen köyünde 77 yıl önce yapılan ve haylen günümüzde lezzetinden, kokusundan, ve görünümünden hiç bir şey eksilmeden hem il dışı hem de Erzincanlı vatandaşların severek tükettiği yerli bir ürün.  Tulum peyniri Erzincan’ın mı yoksa Elazığ’ın mı? Sorularını yanıtlayan baba mesleğini yapan Ercan Evirgen, peynir hakkında ki sorularımızı yanıtladı.  

1946 YILINDAN BERİ VAR.

Erzincan tulum peyniri 1946 yılından beri var. Bunun bunu telini oluşturan da Kemah’ın Yücebelen   hacı Halis Efe. Plastiği de yine icat etti. Biliyorsunuz önceden deriydi tüm peynirler. Deriden plastiğe geçiş yapıldı. Deride ister istemez kıl olayı var. Şuan ki nesil kılı gördüğü zaman ister istemez yemek istemiyorlar. Önceki insanlar biliyordu kıla çıkacağını. Plastik deriye göre daha hijyenik oluyor.

TULUM PERNİR DEMEYE BİN ŞAHİT LAZIM

Şehirlerde gezdiğimiz gittiğimiz yerlere otellerde tulum peyniri getiriyorlar. Peynir demeye bin şahit lazım.  Yenecek hiçbir şekli yoktur. Buna insanlar biraz özenti gösterseler daha iyi olur. Erzincan’da ki tulum peynir miktarı 4 bin ile 5 bin ton arasında değişir. Bunun dışında yapılan peynirler Erzincan adı altında yapılıyor ama bu birde suç teşkil ediliyor. Tabi ki çokta peşine düşüne olmuyor.  Aynı zamanda Erzincan tulum peyniri ilk coğrafi işaretini Erzincan sanayi ve ticaret odası almıştır. Uluslar arası bir işarettir.

ERZİNCAN’A AİT TULUM PEYNİRİ NASIL ANLAŞILIR

Erzincan tulum peyniri renk özeliği vardır. Çok beyaz da değil aşırı sarıda değil. Aşırı sarı olan inek peyniridir. İnek otladığı zaman sarı olur, yem yediği zaman beyaz olur. Asıl tulum peyniri rengi afif sarımtırak bir renk alır. Buna tat ve kokuda ilave edilirse mükemmel olur. Asıl bunun özellikli Munzur dağlarında olan otların özeliğinden kaynaklanıyor. O lezzet oradan geliyor. Bölgesel bir lezzettir. Munzur dağının özelliğidir.

ERZİNCAN KOYUN SAYISI TALEBİ KARŞILIYOR MU?

Erzincan’da koyun yetiştiriciliği fena değil. Teşvikler yetersiz olduğu için biraz da insanlar o yüzden bu işi yapmak istemiyorlar.  En azından çobanın sigortasını devlet ödemiş olsa bu sektörün biraz daha ilgi göreceğini düşünüyorum. Her koyun başına eşit destek versinler.  Peynir özellikle şirden maya kullanılıyor. Nisan’ın

PENİR NE ZAMAN YAPILIYOR

Peynir Nisan’ın 27’sinde başlar Ağustos’un 5’ine kadar yapılır. Bunun dışında peynir olmaz. Çünkü, baharın çok aşırı soğuk olduğu için tulumpeyniri süzmüyor. Güzünde aşırı yağlanmadan dolayı yine tulum peyniri olmuyor. İkisi de süzmüyor. Süzmediği içinde olmuyor.

PENİR NASIL MUHAVAZA EDİLİR

1 kilo peynir alan vatandaşlar ister parçalara bölüp, yedikleri kadar kalsın diğer parçalarını buzluğa atabilirler. Yada peyniri ağzına bir tülbent koyarak muhafaza edebilirler.

FİYATLARI NEDİR 

Erzincanlı seyyah eşekle köy köy gezip kitap dağıtıyor Erzincanlı seyyah eşekle köy köy gezip kitap dağıtıyor

Bidon peynir kilosu 260 ile 280 arası değişiyor. Deri peyniri ise 320