Erzincan’da yapılan yatırımlar, yapılacak yatırımlar kimler tarafından karar verilmeli ve nasıl denetlenmelidir? İşte bu konuda sivil inisiyatif nasıl oluşabilir.
Erzincan Düşünce Hareketi
Erzincan’da, siyasetten ticarete, sosyal hayattan şehrimizin kalkınmasına, her alanda düşünce üretme, devlet kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak çeşitli alanlarda araştırmaların yapılmasını sağlamak, siyasetin önünü açmak, 7’den 70’e kadar her yaşta insanların katkıda bulunacağı şehrimize, bölgemize ve ülkemize dair projeler ortaya koymak için “Erzincan Düşünce Hareketi” kurulmasını öneriyorum.
Erzurum’da bu sene nisan ayında kurulan ve içerisinde iş adamları, eğitimciler, emekli bürokratlar, siyasetçiler, STK Temsilcileri, gazeteciler, akademisyenler ve gençlerden oluşan yaklaşık üç yüz kişiden oluşan Erzurum Düşünce Hareketi 10 kişilik yönetim kurulu ve 60 kişiden oluşan çalışma grupları ile birçok alanda araştırmalar yaparak şehrin gelişmesi yönünde bir dizi önerilerde bulunuyor.
Erzincan konum olarak tarihi çok eskilere dayanan kadim bir şehir olma özelliği gösteriyor, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, daha sonra depremler ve çeşitli nedenlerde çok göç vermiş Anadolu’da kendi kabuğuna çekilmiş bir şehir olarak kalmıştır.
Bölgesinde Erzurum, Sivas ve Malatya gibi büyük şehirlerin olması, kamu kaynaklarından yeterli pay alamamış ve gerekli büyümeyi sağlayamamış durumda. Ancak coğrafya kaderdir anlayışıyla beklemek bence yeterli bir anlayış değildir. Artık geleceğimize yönelik bütün kesimlerin katılacağı, gençlerin geleceğe yönelik planlar yapacağı ve kendilerini burada kalmalarını için iş imkanları sağlayarak, çeşitli alanlarda ürünler geliştirerek ülkemize ve dünyaya pazarlayabiliriz.
Peki neler yapabiliriz: Bir hikaye ile başlayabilirim, iki yaşlı amcanın çok uzun 40- 50 yıllık dostluklarının olduğunu öğrenen genç birisi sorar, amca bu kadar uzun süre arkadaşlığınızın nedeni nedir diye o da, “Biz bir birimizin hep eksiklerini tamamlardık. Hiçbir zaman birbirimizin eksik yönlerini aramadık ve arkasından olumsuz yönlerinde bahsetmedik.” Der. İşte bu hususta bizlere şehrimizde bir üretim var ise onun eksiklerini tamamlayalım ve geliştirelim unutmayalım bu gelişmişlik düzeyi bütün şehrimizi kalkındıracak. Eğer bir şehirde ne kadar markalı ürün var ise, o şehir o kadar kalkınmış demektir.
Depremler ile birlikte şehrimiz hem yıkılmış hem de çok göç vermiş adeta şehrimiz boşalmış. Hayat devam ediyor, geleceğimize umutla bakıp, gençlerimize umut olacak, geride bırakacağımız eserler bırakmamız gerekiyor.
İşte bu sebepten yeni kuracağımız “Erzincan Düşünce Hareketi” ile şehrimizde önemli kaynaklarımızı tespit ederek onlar ile ilgili çeşitli projeler üretebiliriz ve şehrimize yapılacak yatırımları bu yöne yönlendirebiliriz.