Erzincan’da Mayıs ayının sonlarına yaklaştığımız bugünlerde arı kolonilerinde oğul verme devam ediyor. Kış kartlarının ağır geçmesi nedeniyle kolonilerde kayıpların yaşanmasının ardından arıcılar oğul veren kovanları takip ederek yeni koloniler kuruyor.
Koloni halinde yaşayan arıların neslini devam ettirebilmek amacıyla ana arı ile birlikte bir kısmının kovanı terk etmesine veya arıcı tarafından yeni bir koloni oluşturulmasına oğul deniyor.
İlkbaharda süratle çoğalan ve artık kovana sığamayan arı kolonisi oğul çıkarma hazırlıklarına başlıyor. Özellikle bal kaynaklarının çok olduğu ve mevsimin de müsait olduğu senelerde bu olay çok sık görülüyor. Oğul mevsimi genelde Mayıs ayının başından Haziran ayının ortalarına kadar devam ediyor.
Kovanlardan çıkan oğullar genel olarak ana arıyı takip ederek yakındaki bir ağacın dalında toplanıyorlar. Erzincan’ın Üzümlü ilçesine bağlı Ocakbaşı Köyü’nü ziyaret eden Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker ve ekibi, kovanı terk eden Kemal Akpolat’a ait oğula rastladılar.
Arıcılık ve hayvancılıkla uğraşan Kemal Akpolat için bahçedeki ağacın dalına toplanan oğul yeni bir koloni, yeni bir umuttu. Kemal Akpolat, öncelikle boş bir kovanı oğul için hazırladı. Ardından maskesini giyen Akpolat, gayet sakin bir şekilde oğulun konduğu dalın altında kovanın yerini ayarladı. Oğulu kovana almak için hazırlanan özel bir sopa yardımıyla dalı aşağıya çekerek kaşla göz arasında oğulu kovana aldı.
Orman Köyünde yaşadıkları için arıcılığın kendileri açısından son derece önemli olduğunu belirten Kemal Akpolat, ağır kış şartlarına maruz kalsalar da arıcılığı severek yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker ise Kemal Akpolat’ın yaşadığı bakir coğrafyada arıcılık yaparak tarıma katkı sağlamasının, haklı bir üne sahip olan Erzincan Balının bu mükemmel floraya sahip dağlarda üretilmesinin hem ülkemizin hem de Erzincan’ın bir zenginliği olduğunu söyledi.