Demirkent TOKİ İlkokulu’nda açılan TÜBİTAK Bilim Fuarı’nda ilginç ve Erzincan’ı yakından ilgilendiren bir projenin sonuçları sergilendi. Öğretmen Yağmur Batmaz rehberliğinde ilkokul öğrencileri Ayşe Nida Erem ve Ecrin Karaağaç tarafından uygulanan projenin adı, Bitkilerin Büyümesinde Doğal Maden Suyunun Etkisinin Araştırılması… Konu ise Erzincan’ın şifa kaynağı Ekşisuyun bitkilerin sulanmasında kullanılması durumunda ortaya ne çıkacak sorusuydu.

Erzincan’ın doğal kaynak sularından olan mineral bakımından zengin ekşi suyun temel özelliği, yüksek mineral içeriği. Kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi minerallerin yanı sıra, demir, çinko ve selenyum gibi iz elementleri de içeriyor. Proje kapsamında; çeşme suyu ile sulanan bitkinin normal gelişim sürecini normal süreçte gerçekleştirirken, sulamasında ekşi su kullanılan bitki ise gelişimin çeşme suyu kullanılan bitkiye göre daha kısa sürede gerçekleştirdi. Ekşi su, çimlendirmede kullandığında ise ekşi su ile suyu karşılanan tohumların çeşme suyu ile sulananlara göre çok daha kısa sürede çimlendiği görüldü. İlerleyen süreçte ise çimlenen tohumların büyürken boylarının arasında ciddi fark oluştuğu gözlemlendi. Ekşi suyun bitkiler üzerinde çimlenme ve bitki gelişimi açısından olumlu etkilediği sonucuna varıldı.

Ekşisu1-3

Özellikle salon bitkileri zaman içinde toprakları değiştirilmediğinde zaman içinde eski canlılıklarını kaybederler. Bunun sebeplerinden birisinin mineral eksikliği olduğunu düşünülür. Proje kapsamında yapılan deneyler sonucunda bu sorunun çözümü için öneri olarak bitkilerin maden suyu ile sulanarak mineral desteğinin sağlanması oldu. Projede maden suyu kullanımının bitkinin gelişimi üzerindeki etkisinin tespit edilerek sonuçların paylaşılması amaçlanıyor.

Demirkent TOKİ İlkokulu öğretmenlerinden Yağmur Batmaz’ın rehberliğinde öğrenciler Ayşe Nida Erem ve Ecrin Karaağaç’ın hazırladığı projede; Ekşisu ile sulanan bitkinin boy uzamasının çeşme suyu ile olana göre daha hızlı olduğu gözlemlendi ve Ekşisu ile sulanan bitkinin dal ve çiçek gelişiminin çeşme suyu ile sulanana göre daha fazla olduğu gözlemlendi. Çimlendirilen fasulyelerde ekşi su kullanılan fasulyenin Çeşme suyu kullanılana göre çok daha kısa zamanda çimlendiği ve sonrasında çok daha çok daha hızlı uzadığı gözlemlendi.

Projenin geliştirilmesi durumunda özellikle örtüaltı tarım uygulamalarında doğal mineralli suların sulama amaçlı kullanılması durumunda verim ve kalite noktasında ilerleme kaydedilebilir.

Muhabir: Haber Merkezi - SK