Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2025 yılının  Pestisit Kalıntısı ile Mücadele Yılı Olarak kabul edilmesinin ardından, özellikle seralarda biyolojik ve biyoteknik mücadele daha da önem kazandı.

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, seracılık sektöründe son yıllarda büyük bir gelişim trendinin yakalanmasıyla birlikte, seralarda biyolojik ve biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılarak, pestisit kullanımının azaltılması yönünde büyük mücadele veriyor.

Erzincanda Feromon Yayıcı Kapsül Dağıtıldı (2)

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan Domates Güvesi İle Biyoteknik Mücadele Projesi kapsamında; İyi Tarım Uygulamaları bütçesinden; 2023 yılında 26 kişiye 89 dönüm sera 89*30=2670 adet, 2024 yılında 21 kişiye 66 dönüm sera 66*30=1980 adet Feromon yayıcı kapsül(çiftleşmeyi engelleyici kapsül) dağıtımı yapmıştı.

Erzincanda Feromon Yayıcı Kapsül Dağıtıldı (4)

Seracılara yönelik feromon dağıtım törenine katılan Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker, pestisitlerle mücadelenin ve gıda güvenliğinin önemine değindi. Erzincan’da seracılık sektörünün her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Koçaker; “2025 yılında Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki sağlığı Uygulamaları  ve Kontrolü Projesi Bütçesinden Proje tutarı 600.000 TL olan %50 çiftçi katkılı Domates Güvesi İle Biyoteknik Mücadele Projesi kapsamında 120 dekar sera alanında kullanılmak üzere 20 çiftçimize 3600 Adet Feromon yayıcı kapsül dağıtımı yapıyoruz. Bugüne kadar İl Müdürlüğümüz tarafından son 3 yılda toplam 67 çiftçimize 275 dönüm serada kullanılmak üzere 8.250 adet Feromon yayıcı kapsül dağıtımı gerçekleştirdik. Elbette domates güvesine karşı verdiğimiz savaşta bu feromon yayıcı kapsüller büyük fayda sağlıyor. Ekiplerimiz oluşturulan proje ile hem seracılarımızın ihtiyaç duyduğu feromon yayıcı kapsülleri dağıtıyor hem de bunların kullanımı ve dikkat edilecek hususlar konusunda seracılarımızı bilgilendiriyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi - SK