Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ÜNİDES programı çerçevesinde desteklenen İdeal Hukuk Kulübü Hukuk dünyasının duayen isimlerini “Mesleğin Fragmanı” programında bir araya getiriyor. Erzincan için bir ilk olacak bu zirvede Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyeler ile birlikte Avukat ve Hukukçu Akademisyenler yer alıyor.
Hukuk öğrencileriyle tecrübe sahibi hukukçular arasında köprü kurarak mesleki gelişime katkı sağlayacak nitelikli bir buluşma olacak. Bu anlamlı zirve ismini öğrencilerin henüz meslek hayatına başlamadan mesleği yakından tanımalarını sağlayacak bir fragman işlevi görecek. “Mesleğin Fragmanı” mesleğe dair fikir sahibi olmak isteyen her hukuk öğrencisi için yol gösterici bir ön fragman niteliği taşıyor.
İdeal Hukuk Kulübü’nün düzenlediği bu nitelikli zirve, 11 Mayıs 2025 Pazar günü saat 11:00’da Erzincan’da Hukuk Fakültesi Mavi Salonda gerçekleşecek.
Selahaddin Menteş – Anayasa Mahkemesi Üyesi

3/10/1970 tarihinde Malatya'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini sırasıyla Elazığ'ın Sivrice İlköğretim Okulu, Sivrice Ortaokulu ve Sivrice Lisesinde tamamladı.
1988 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1994 yılında mezun olmuştur. 1995 yılı Eylül ayında Elazığ adli yargı hâkim adayı olarak kamu görevine başladı. Stajını bitirdikten sonra 1998 yılında Denizli Buldan hâkimi olarak atandı. Denizli Buldan'daki görevinden sonra Eskişehir-Han, Adıyaman-Gölbaşı hâkimi olarak görev yaptı. Bu görevleri sırasında kadastro mahkemesi, sulh hukuk mahkemesi, asliye ceza mahkemelerinde çalıştı.
2006 yılında Diyarbakır'da, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesiyle yetkili ağır ceza mahkemesinde üye hâkim olarak görev yaptı. 2010 yılında başladığı Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığı ve Adli Yargı Adalet Komisyonu başkanlığı görevlerini 2012 Haziran ayına kadar yürütmüştür. 2012 Yaz Kararnamesi ile Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığı yaptı. 2013 yılında Mazeret Kararnamesi ile Ankara Adliyesine atandı. 2014 Şubat-Mayıs 2017 tarihleri arasında müsteşar yardımcılığı ve Mayıs 2017-Ekim 2017 tarihleri arasında Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu başkanlığı yaptı.
18/10/2017-1/7/2018 tarihleri arasında müsteşar olarak görev yapmıştır. 21/7/2018 tarihinde Adalet Bakanlığı bakan yardımcılığı görevi yapmıştı.
Selahaddin Menteş, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 6/7/2019 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş; 8/7/2019 tarihinde göreve başladı. Evli ve iki çocuk babası.
Dr. Harun Mert – Yargıtay Üyesi

1974 yılında Ankara’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1997 yılında başlayan hâkim-savcı adaylığını müteakiben Malatya, Şenpazar, Eynesil ve Düzce’de Cumhuriyet savcılığı görevlerinde bulundu.
2006 yılından itibaren Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünde tetkik hâkimi, genel müdür yardımcısı ve genel müdür olarak görev yaptı. 2018 yılında Yargıtay üyeliğine seçildi. Kamu hukuku alanında Marmara Üniversitesinde yüksek lisans ve Selçuk Üniversitesinde doktora çalışmalarını tamamlamış olan Dr. Mert’in, hukuki konularda kaleme aldığı çeşitli makaleleri Adalet Dergisi, Yargıtay Dergisi ve Uluslararası Hukuk Bülteni’nde yayımlandı. Adalet Bakanlığında çalıştığı dönemde, Avrupa Konseyi Suç Sorunları Komitesi (CDPC) ve Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) gibi uluslararası platformlarda Türkiye’yi temsil etti. 2019 yılından itibaren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Türkiye’nin ad hoc (yedek) hâkimliği görevini sürdüren ve hâlen Yargıtay 10. Ceza Dairesi Üyesi olan Dr. Mert, Türkiye Adalet Akademisinde “kamu sağlığına karşı suçlar” ve Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “ceza hukukunda uluslararası adli iş birliği” konularında dersler vermekte olup, evli ve üç çocuk babası.
Şaziye Fırat Civelek – Danıştay Üyesi
05.05.1965 tarihinde Erzincan Kemaliye'de doğdu. İstanbul Davutpaşa Lisesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1987 tarihinde mezun oldu. Serbest avukatlık yaptı, Eminönü Belediyesinde Avukat Hukuk İşleri Müdürlüğü, Eminönü Belediyesi Teftiş ve Hukuk İşleri Müdürlüğü, Başakşehir Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü ve Teftiş Kurulu Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Aynı zamanda Başakşehir Kaymakamlığı Çocuk Koordinasyon Kurul Sekretaryasında görev yaptı. Eminönü Kaymakamlığı ve Başakşehir Kaymakamlığında Tüketici Hakem Heyeti Üyeliği, Arnavutköy Polis Eğitim Merkezi Hukuk Eğitmenliği görevlerinde bulundu. İdeal Hukuk Dergisi Şehir ve Hukuk sayısında "Hemşehri Hukuku" ve "Görevi (Güveni) Kötüye Kullanma" başlıklı makaleleri yayımlandı. 16.07.2018 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay Üyeliğine seçilen Şaziye Fırat Civelek, evli ve iki çocuk annesi.
Prof. Dr. Ayhan Döner – EBYÜ Hukuk Fakültesi Dekanı

18 Şubat 1969 tarihinde Antakya’da dünyaya gelen Prof. Dr. Ayhan Döner, 1991 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Yüksek lisansını 1996 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlayan Döner, doktora derecesini Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Kamu Hukuku alanından aldı.
Akademik kariyeri boyunca Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı gibi önemli idari görevlerde bulundu. Halen Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevini sürdürüyor. Prof. Dr. Ayhan Döner, “Negatif Yükümlülükler Açısından Sağlık Hakkı” (Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2015), “Anayasa Mahkemesinin Bireysel Başvuruyu İnceleme Aşamaları, Ortaya Çıkan Sorunlar ve Sonuçları” (2016), “Hâkimlerin Tarafsızlığı ve Bağımsızlığına Yönelik Tehditler” (2017) ve “Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri Üzerine Bir Değerlendirme” (2020) gibi çalışmalarıyla kamu hukuku alanına önemli katkılar sundu.
Ayrıca alanında temel başvuru kaynaklarından sayılan “Türk Anayasa Hukuku” ve “Anayasa Hukuku Genel Esaslar” adlı eserleriyle akademik ve mesleki çevrelerde geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır.
Av. Gönül Yıldız – Avukat- Baro Başkanı

İstanbul 2 Nolu Barosunun Kurucu Başkanı olan Av. Gönül Yıldız, 1975 yılında Erzincan’da dünyaya geldi. İlk, orta öğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.
Öğrencilik yıllarından bu yana sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak görev alan Gönül Yıldız, 28 Şubat sürecinde İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneğinde uzun yıllar Yönetim Kurulu üyesi olarak birçok hak ihlaline ve başörtüsü yasağına karşı gönüllü olarak mücadele verdi.
Hukukçular Derneği, Hukukçu Hanımlar Derneği ve daha birçok sivil toplum kuruluşuna destek veren Yıldız, 2000 yılında başladığı avukatlık mesleğini hala devam ettirmekte ve 2018 yılından beri aynı zamanda uzman arabulucu olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Editör: Mehmet Yaşar Çiçek