Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali Kafkasyalı, Prof. Dr. Aynur Nogayeva, Doç. Dr. Yusuf Babür ve Doç. Dr. Kader Altın ile birlikte Erzincanlı sanatçılar ve ozanlar Davut Kefçi, Hüseyin Bayram, Şükrü Elmas ve Nuri Kaya’nın öncülüğünde kurulan Dede Korkut Ozanlar Derneği, Türk Dünyası’na kültür-sanat alanında yeni bir kapı aralıyor.

Dede Korkut Ozanlar Derneği, Erzincan’ın otantik kültür-sanat merkezi “Çırahane Kültürevi”nde yapılan Açılış Programıyla Türk Dünyası kültür-sanat hayatına “merhaba” dedi.

Programa ilgi çok büyüktü. Valilik, Belediye, Üniversite yöneticileri, Erzincanlı ozan ve sanatçılar, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde görev yapan Azerbaycan, Kazak, Kırgız hocalar ve aydınlar programa katıldılar. Özellikle üniversite öğrencilerinin katılımı hayli fazlaydı.

ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR-SANAT HAYATINA YENİ BİR PENCERE DAHA AÇTI-1

Program, ozan-âşık sanatının piri Dede Korkut’un deyişleriyle selamlandı. Ardından Erzincan’ın aksakal ozanı Nurhanî mahlaslı Âşık Nuri Kaya şiirler okuyup türküler söyledi. Sesi, sözü ve görkemiyle izleyicilerden büyük alkış aldı.

Dede Korkut Ozanlar Derneği’nin kurucu başkanı ve Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali KAFKASYALI’ya söz verildi.

Kafkasyalı Hoca, derneğin maksadını anlattıktan sonra ozan-âşık geleneğinin Türk milletinin millî kimliğine, diline, inancına, edebiyatına, tarihine, musikisine katkısını ve hizmetlerini yorumladı.

Dede Korkut Ozanlar Derneği’nin faaliyet alanının sadece Erzincan’la ve Türkiye ile sınırlı olmayacağını Türk Dünyasına ve akraba halklara hizmet vereceğini söyledi.

Yunus’tan, Kurbanî’den, Şenlik’ten, Sümmanî’den, Veysel’den, Daimî’den, Sularîden, Nihanî Baba’dan şiirler okudu.

Sözlerini müjdeli bir haberle bağladı:

13-16 Mayıs 2025 günlerinde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi bünyesinde “VI. Türk Dünyası Ozanlar Şöleni ve Alekber Çiçek Adına Âşık Şiiri Çalıştayı”nın yapılacağını bildirdi.

Editör: Seher Özbilir