Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi “İdeal Hukuk Kulübü, tarafından yapılan açıklamada:
“Filistin meselesine dikkat çekmek ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözüm arayışlarını tartışmak amacıyla bir Birleşmiş Milletler Simülasyonu düzenledik. Organizasyon delegelerin tanışma kahvaltısıyla başladı.
Ardından AFAD Afet Koordinasyon Merkezi’nde Kulüp başkanı Emincan Şimşek’in konuşması ve Mavi Marmara gazisi Alaaddin Önel’in yaşadığı deneyimleri anlatımıyla açılış gerçekleşti.
Sonrasında 13 ülkenin temsil edildiği simülasyonda, dört oturum boyunca tarihi, siyasi ve insani boyutlarıyla Filistin sorunu masaya yatırıldı. Oturumların bitiminde İdeal Hukuk Kulübü olarak, katılımcılara şehir tanıtım gezisi yaptırdık. Tüm katılımcılar hem akademik hem sosyal anlamda keyifli vakit geçirdi. Etkinliğin en önemli kısmı olan oturumlarda belli bir sistematikle ilerledik.”
İdeal Hukuk Kulübü Birleşmiş Milletlerin İsrail’in Filistin topraklarında gerçekleştirdiği soykırıma ve toprak kaybına sessiz kaldığına dikkat çekmek bir simülasyon gösterisinde bulunarak:
“Birinci oturumda İngiltere’nin manda dönemi politikaları ve 1947 Taksim Planı tartışıldı. İkinci oturumda İsrail’in kuruluş süreci ve Filistin topraklarında yürüttüğü işgal ve yerleşim politikaları ele alındı. Üçüncü oturum, 7 Ekim öncesi Gazze’deki abluka ve insani krizle ilgiliydi. Dördüncü ve son oturumdaysa, 7 Ekim sonrası yaşanan saldırılar, sivil ölümleri ve uluslararası yardım engelleri üzerine yoğunlaşan, soykırım odaklı, hararetli tartışmalar gerçekleşti. Simülasyonun en önemli anı ise son oturumda yaşandı. Delegeler, Türkiye Delegesi’nin önderliğinde hazırlanan önerge neticesinde İsrail’in Filistin topraklarındaki sistematik ihlallerini, sivillere yönelik saldırılarını ve uluslararası hukuku yok sayan tutumunu gerekçe göstererek Birleşmiş Milletler üyeliğinin askıya alınması yönünde oy kullandı.
Simülasyonda yer alan ülkeler arasında Türkiye, ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere, İsrail, Filistin, Mısır, İspanya, İtalya ve Güney Afrika yer aldı. Her ülke, iki öğrenci tarafından temsil edildi.
İdeal Hukuk Kulübü, bu çalışma ile genç hukukçuların dünya meselelerine yalnızca akademik değil, vicdani ve hukuki bir pencereden bakmalarını amaçladı ve amacına ulaştı. Katılımcılar, uluslararası hukuk, insan hakları ve diplomasi başlıklarında önemli kazanımlar elde ederken vicdani yönlerini de geliştirdi. Kulüp yönetimi “Birleşmiş Milletlerin İdeali Budur.” Anlamında bir mesaj verdi.