Sistem, ders içeriklerinin hazırlanmasından sınav sorularına, ödev rehberliğinden öğrenci katılımını izlemeye kadar birçok alanda aktif rol oynuyor.

Uzaktan Eğitim Koordinatörü Öğr. Gör. Serkan Şahin, geliştirilen sistem hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

ALTI FARKLI YAPAY ZEKA ASİSTANI HİZMETTE

Yeni sistemde içerik asistanı, ödev asistanı, sınav asistanı, canlı destek, sanal sınıf ve rapor asistanı gibi altı farklı yapay zeka destekli modül bulunduğunu ifade eden Şahin, bu modüllerin her birinin eğitim süreçlerini daha verimli hale getirmek için tasarlandığını söyledi.

"YAPAY ZEKÂ ÖĞRENCİ YERİNE ÖDEV YAPMIYOR, REHBERLİK EDİYOR"

Öğr. Gör. Şahin, yapay zekânın öğrencinin yerine ödev yapmadığının altını çizerek, "Yapay zekâ öğrencinin yerine ödev yapmaz; ama anlamadığı noktaları açıklayabilir, format konusunda yardımcı olabilir," ifadelerini kullandı.

ÖDEV VE SINAVLAR YAPAY ZEKA İLE PLANLANIYOR

Şahin, hayata geçirilen yapay zekâ destekli asistanların işlevlerini şu şekilde özetledi:

İçerik Asistanı: Hocanın ders içeriklerini oluşturmasını; öğrencinin ise oluşturulan bu ders içeriği hakkında detaylı bilgi almasını sağlıyor.

Ödev Asistanı: Hem eğitmenimize hem de öğrencimize yönelik açılmış ve onların kullanımına sunulmuş bir asistanlık hizmeti. Hocamız kendi dersiyle ilgili bir ödev oluşturacaksa, ödevin hangi konularda ya da konu başlığının ne olması gerektiği konusunda, içeriğinin nasıl hazırlanması gerektiği, kaynakçaların belirlenmesi gibi konularda yapay zekâ ile istişare edebiliyor ve ödevi en verimli şekilde hazırlayabiliyor. Öğrenci de yine kendi ödevini yapay zekâ ile birlikte oluşturabilir. Ama yapay zekâ ödevi doğrudan oluşturamaz, öğrencinin yerine yapamaz. Bizim verdiğimiz direktifler sonucunda yalnızca rehberlik sağlar. Öğrenci ödevle ilgili anlamadığı konuları sorabilir, nasıl bir mantıkla yaklaşması gerektiği konusunda bilgi alabilir, sisteme yüklerken hangi formatta yüklemesi gerektiğini öğrenebilir.

Sınav Asistanı: Sadece eğitmene yönelik açılmış bir modül. Hoca kendi ders konularıyla ilgili klasik ya da çoktan seçmeli farklı türde sorular hazırlayabilir. Bunların zorluk derecesini belirleyip, kaç tane soru istediğini seçerek, yapay zekâya konu bazlı sorular hazırlatabilir. Hazırlanan sorular uygun bulunursa doğrudan dersin soru havuzuna eklenebilir.

Canlı Destek Asistanı: Hem eğitmenlere hem öğrencilere yönelik çalışan bir asistan. Sistemle ilgili; kullanıcı bilgileri, sınava giriş yeri bilgileri, dönemin hangi tarihte biteceği gibi daha çok sistemsel konular hakkında bilgi alabilecekleri bir asistanlık hizmetidir.

Rapor Asistanı: Dersin eğitmenine, bölüm başkanlarımıza ve bölüm idarecilerine, sistem yöneticilerine yönelik bir modüldür. Burada hocamız örneğin kendi dersiyle ilgili şu tür sorulara yanıt arayabilir: ‘Benim dersimde öğrenciler en çok hangi konuda soru sordu?’ veya ‘Derste en çok etkileşimde bulunan öğrenciler kimler?’ gibi. Yapay zekâ bu kapsamda verileri sayısal olarak sunabiliyor. Ayrıca ders içeriklerinden bağımsız olarak; öğrencilerin sisteme katılım durumu, hangi oranda faydalandıkları gibi bilgileri de raporlayabiliyor.”

KVKK GÜVENCESİYLE VERİ SAKLANIYOR

Öğr. Gör. Şahin, sistemdeki tüm yazışma ve veri trafiğinin Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) kapsamında güvenli bir şekilde saklandığını vurgulayarak, "Bu veriler sadece sayısal analiz için kullanılıyor. Dışarıyla paylaşım söz konusu değil," diyerek sistemin güvenilirliğine dikkat çekti.

Editör: Seher Özbilir