Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucu ortakları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, kanser alanındaki çalışmalarının sonuca ulaşmaya başladığını  2026'ya kadar ilk kanser aşılarının piyasaya sürülebileceğine inandıklarını söyledi.

BioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, Alman Focus dergisine kanser aşısı hakkında bilgiler aktardı.

Prof. Şahin, yıllar süren kanser araştırmalarının sonucunda;  akciğer kanseri türüne karşı bir antikor ayrıca metastaz yapmış meme kanserine karşı bir antikor ilaç konjugatı (ADC) adayının onay için uygun hale geldiğini belirtti.  Bu yılsonuna kadar on aşı adayının faz 2 ya da faz 3 denemelerini tamamlayıp, ruhsat potansiyeli taşıdığını ifade etti.

Toplam 30 kanser türüne karşı klinik araştırmaların dürdürüldüğünü,  başarılı sonuçlar elde edildiğini dikkat çeken Şahin, 2030'a kadar geniş bir kanser tedavisi portföyü hedeflediklerini söyledi.

Prof. Türeci,  son yıllarda kanserle mücadelede çığır açan yeni bulgulara ulaşıldığını, Biontech olarak büyük ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

DAP desteklemelerinde Erzincan yer alıyor DAP desteklemelerinde Erzincan yer alıyor

Her hastanın kanser hücresinin farklı olduğunu, bireyselleştirilmiş kanser tedavisine odaklandıklarını belirten Türeci, ilerleyen yıllarda kemoterapiye gerek kalınmayacağını vurguladı. Vücudun kendi savunma sistemi, kansere karşı savaşabilmesi için çalıştıklarını kemoterapinin yerine antikor ilaç konjugatlarını (ADC'ler)ile aşıları kullanmayı hedeflediklerine dikkat çekti. Bu yaklaşımın gelecekte daha hassas ayrıca etkili tedaviler sağlayabileceğini söyledi.