EDS’den ambulanslara ceza şoku EDS’den ambulanslara ceza şoku

Kene ısırmalarına karşı nasıl tedbir alınır?

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde vatandaşlara kene ısırmalarına karşı ne yapılması gerektiği konusunda bilgilendirme yapıldı.

Çemişgezek İlçe Devlet Hastanesi, Toplum Sağlığı personelleri tarafından, Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin (KKKA) hakkında vatandaşlara bilgilendirici eğitimler verildi. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan keneler ve kenelerden nasıl korunması, kene ısırmaları ile karşı karşıya kalındığında ne yapılması gerektiği konusunda, kapı kapı gezilerek bilgilendirme yapıldı.

Kırım Kongo Hastalığı Tunceli

Çemişgezek Devlet Hastanesi personelinin adeta seferber olduğu bilgilendirme çalışmaları çerçevesinde, ilçede esnaf, kıraathanelerdeki vatandaşlar, kamu çalışanları, okullar, Halk Eğitim Merkezi kursiyerleriyle birlikte, ekipler mahalle ve köylerde bilgilendirici eğitimler verdikten sonra konuyla ilgili broşür dağıttı.

Dünya Astım Günü dolayısıyla öğrencilere ve ailelerine astım hastalığından korunmayla ilgili bilgiler verildi. Çemişgezek Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Zeki Aslan, bilgilendirici çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.

Kene Isırması Durumunda Neler Yapılmalıdır?

Kene ısırması durumunda şunlara dikkat etmeniz gerekir:

  • Herhangi bir işlemde bulunmadan önce ellerinizin ve kullandığınız aletlerin temiz olduğundan emin olmanız gerekir.
  • Keneler sinek, karınca gibi böceklerin aksine sadece bir kez ısırır ve ardından deri içerisinde gömülürler. Eğer deri üzerinde görünür bir şekildeyse bulunduğu bölgeyi silkeleyerek uzaklaştırabilirsiniz.
  • Eğer kene cilt seviyesinde ise tutuşunu bırakana kadar bir cımbız yardımıyla çok sert çekmeden keneyi vücuttan uzaklaştırmayı deneyebilirsiniz.
  • Kenenin herhangi bir vücut parçasının deride kalmadığından emin olun.
  • Isırılan bölgeyi suyla temizledikten sonra alkol bazlı herhangi bir dezenfektan ile iyice temizleyin.
  • Mutlaka en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurun.
  • Eğer mümkünse uzaklaştırdığınız keneyi dezenfektan ile öldürdükten sonra bir kabın içerisinde saklayıp doktorunuza teslim edebilirsiniz. Doktorunuz sorduğu sorulara ek olarak keneyi inceleyerek hastalık yayan bir tür olup olmadığını tespit edebilir ve durumunuz ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilir.

Kene Isırması Durumunda Neler Yapılmamalıdır?

  • Keneye hiçbir zaman eliniz veya diğer vücut bölgeniz ile temas etmeyin. Bu kenenin tükürüğündeki bakterileri size bulaştırması anlamına gelebilir.
  • Keneyi çıplak elle deriden uzaklaştırmaya çalışmayın. Deriyi parmaklarınızla sıkarak çıkarmaya çalışmak mümkün olmayacağı gibi kenenin parçalanmasına neden olabilir.
  • Keneyi koparmayın, parçalamayın veya ezmeyin. Bu durumda kenenin tüm salgısı sizinkine karışacak ve ciddi hastalıklara neden olabilir.
  • Keneyi çıkarmak için yalnız su, sabun veya dezenfektan kullanın. Vazelin gibi maddeler kullanmaktan kaçının.