KOBİ’lere 20 milyonluk yeni finansman müjdesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Dijital dönüşüm projelerini uygulayacak KOBİ’lerimize, 20 milyon üst limitli finansman imkânı sağlıyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır; "Dijital dönüşüm projelerini uygulayacak KOBİ’lerimize, 20 milyon lira üst limitli olmak üzere 36 ay vadeli uygun maliyetli finansmana erişim imkanı sağlıyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KOBİ’lerin dijital dönüşüm yolculuğunda önlerindeki finansman engelini kaldırdıklarını belirterek, “KOBİ’lerin rekabetçiliklerini ve verimliliklerini arttırmaya yönelik dijital dönüşümlerini sağlamak için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile işbirliği yaptık. 300 milyon avroluk bir finansmanı; Dijital Dönüşüm ve Olgunluk Değerlendirme Analizi gerçekleştirerek; dijital dönüşüm ihtiyaçlarını tespit eden ve yol haritasını oluşturan KOBİ’lerimizin hizmetine sunuyoruz. Dijital dönüşüm projelerini uygulayacak KOBİ’lerimize, 20 milyon lira üst limitli olmak üzere 36 ay vadeli uygun maliyetli finansmana erişim imkanı sağlıyoruz” dedi.

Bakan Kacır, imalat sanayisindeki KOBİ’lerin dijital dönüşümlerini hızlandırmaya, rekabetçiliklerini ve verimliliklerini arttırmaya yönelik olarak hazırlanan “KOBİ Dijital Dönüşüm Tanıtım Programı”na katıldı. Programın hayata geçirilmesinde emeği geçen kurumlara teşekkür eden Kacır, dünyanın kapsam ve etki açısından geçmiş sanayi devrimlerinden daha derin etiklere sahip, teknolojik gelişmelerin küresel güç dengelerini ve rekabet yarışını yeniden tanımladığı bir çağa adım attığını söyledi.

Akaryakıtta tek fiyat uygulama dönemi başladı Akaryakıtta tek fiyat uygulama dönemi başladı

Yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri, robotik gibi yenilikçi teknolojilerin; yeni dönemde günlük yaşam pratiklerine, davranışlara, karar alma mekanizmalarına yön verdiğini hatırlatan Kacır, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, sanayicilerimizin ve işletmelerimizin dijital dönüşüm yolculuklarında yanlarında yer alıyoruz. İmalat sanayimizin ihtiyaç duyduğu teknolojinin yerli imkânlar ile geliştirilmesini sağlayan, ihtiyaç duyduğumuz insan kaynağı ve bilimsel altyapıyı güçlendiren bir vizyonla hareket ediyoruz.” dedi.

Kosgeb Kobi̇ Finansman 3

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ

TÜBİTAK ile dijital dönüşüm alanında son 22 yılda, 9 bin 500 projeye yaklaşık 47 milyar lira destek sağladıklarını hatırlatan Kacır, “Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkân ve kabiliyetlerle üretimi için hayata geçirdiğimiz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’mız kapsamında; firmalarımızın ihtiyaç duyduğu dijital dönüşüm çözümlerinin geliştirilmesini ve imalatını Ar-Ge aşamasından seri üretime kadar destekliyoruz. Program kapsamında yürüttüğümüz Dijital Dönüşüm Çağrısıyla toplam yatırım büyüklüğü 448 milyon dolara ulaşan aralarında otomasyon sistemlerinin, büyük veri platformunun, akıllı sensörlerin üretimlerinin yer aldığı 42 projenin önünü açtık. İşletmelerimizi dijital dönüşüme hazırlamak ve mevcut işgücünü Dördüncü Sanayi Devrimiyle birlikte ihtiyaç duyulan yetkinliklerle buluşturmak için Ülkemizin dört bir yanında model fabrikalar kuruyoruz. İşletmelerimize ve çalışanlarımıza; sürekli iyileştirme, yalın üretim başlıklarında eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunarak verimliliklerini artırıyoruz.” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE’DE KURULUYOR

Firmaların inovasyon ve teknoloji geliştirme altyapısı için kaldıraç görevi görecek altyapılara erişimini sağladıklarını söyleyen Kacır, “Firmalarımızın dijital dönüşümüne yönelik desteklerimizi güçlendirmek amacıyla, 8,2 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programı’na katıldık. Başta KOBİ’lerimiz olmak üzere işletmelerimize yatırım öncesi test, yatırımcı bulma hizmeti sağlayacak Avrupa Dijital İnovasyon Merkezlerini Türkye’de kuruyoruz. Sanayicilerimizin, girişimcilerimizin ihtiyaç duymaları halinden Avrupa çapındaki benzer altyapılar bünyesindeki yetkinlerden yararlanmalarına imkan tanıyoruz.” dedi.

Kosgeb Kobi̇ Finansman 5

DDX MODELİ

Doğru altyapı, nitelikli insan kaynağı, ihtiyaç ve hedeflerle uyumlu dijital dönüşüm projeleri ve finansman planlamasının başarılı bir dijital dönüşümün anahtarı olduğunu kaydeden Kacır şöyle devam etti:

“TÜBİTAK TÜSSİDE, İstanbul Kalkınma Ajansımız ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğinde; KOBİ’lerimizin dijital dönüşüm ihtiyaçlarını tespit eden, dönüşümün yarattığı faydayı ölçümleyen, bunları gerçekleştirirken de belirli ürün ve teknolojilere yönlendirme yapmayan, Dijital Dönüşüm Olgunluk Değerlendirme Modelimiz DDX’i geliştirdik. Modelin tüm ülke genelinde uygulanmasını sağlayacak insan kaynağını yetiştirdik.”

Kosgeb Kobi̇ Finansman 4

20 MİLYONLUK YENİ FİNANSMAN

KOBİ’lerin dijital dönüşüm yolculuğunda önlerindeki finansman engelini kaldırdıklarını söyleyen Kacır, “Bugüne kadar KOSGEB eliyle KOBİ’lerimizin dijital dönüşümü için 10 milyar lira destek sağladık. Uluslararası finans kuruluşlarıyla da işbirliğimizi artırarak yeni finansman mekanizmalarını KOBİ’lerimizin hizmetine sunuyoruz. Bu vesileyle bugün itibariyle yeni KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı’nın duyurusunu yapmaktan memnuniyet duyuyorum. Program kapsamında imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin rekabetçiliklerini ve verimliliklerini arttırmaya yönelik dijital dönüşümlerini sağlamak için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile işbirliği yaptık. 300 milyon avroluk bir finansmanı; Dijital Dönüşüm ve Olgunluk Değerlendirme Analizi gerçekleştirerek; dijital dönüşüm ihtiyaçlarını tespit eden ve yol haritasını oluşturan KOBİ’lerimizin hizmetine sunuyoruz. Dijital dönüşüm projelerini uygulayacak KOBİ’lerimize, 20 milyon lira üst limitli olmak üzere 36 ay vadeli uygun maliyetli finansmana erişim imkanı sağlıyoruz” dedi.

Kosgeb Kobi̇ Finansman 1

SANAYİ ÇARKININ EN ÖNEMLİ DİŞLİSİ

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve diğer uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerinin bilgisini veren Kacır, “Küresel olumsuz gelişmelerin yol açtığı şoklara rağmen  Cumhuriyetimizin 100. yılında, 255,8 milyar dolar ihracatla rekor kırdık, son 13 yıl boyunca kesintisiz büyümeyi başardık. Geçtiğimiz yıl imalat sanayi ihracatımız 241 milyar dolar ile en yüksek değere yükselerek toplam ihracattan yüzde 94,2 pay aldı. Sizlerin de takdir ettiği üzere büyümede aslan payı sanayimizindir. Ekonomik ve sosyal kalkınmamızda kritik bir yere sahip olan KOBİ’lerimiz, sanayi çarklarının en önemli dişlisidir. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında attığımız adımlarda imalat sanayi işletmelerimizin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerimiz olmazsa olmazımızdır.” diye konuştu.