Erzincan

40 binin üzerinde ağaç diken Erzincanlı Profesör, kazlarla biyolojik mücadele uyguluyor…

Erzincan’da tarıma yatırımlar tüm hızıyla devam ederken, uygulanan doğal yöntemlerle sağlıklı ürünler elde ediliyor.

Abone Ol

Erzincanlı Ünlü Akademisyen Genel Cerrahi Kolon ve Rekturn Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Ethem Geçim, Erzincan Merkeze bağlı Yeşilçay Köyü’nde kapama vişne bahçeleri kurarak doğal yöntemlerle üretim gerçekleştiriyor.

Yeşilçay Köyünde bulunan yaklaşık 400 dekarlık alanda 40 binin üzerinde vişne ağacı diken Prof. Dr. İbrahim Ethem Geçim, her yıl ağaç sayısını artırarak tarımsal üretime değer kazanıyor. Memleketi Erzincan’a tarım sektöründe yatırım yapmaya devam eden Prof. Dr. Geçim, sanayi meyveciliğine yönelik yatırım yapıyor.

Erzincan’da sanayi meyveciliğinin gelişmesine büyük katkı sağlayan Prof. Dr. İbrahim Ethem Geçim, Erzincan’da aynı zamanda organik vişne yetiştiriyor. 40 bini aşkın sertifikalı vişne fidanını toprakla buluşturan Prof. Geçim, üretilen organik vişneleri, yine Erzincan’da bulunan meyve suyu ve konsantre fabrikasına vererek, Erzincan’da üretilen meyvelerin işlenerek ihraç edilmesine katkı sağlıyor.

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker, Yeşilçay Köyü’nde bulunan vişne bahçelerinde incelemelerde bulunarak İşletme Müdürü Ziraat Mühendisi Nimet Var’dan bilgi aldı.

Tamamen organik vişne yetiştirilen bahçelerde, kazlarla biyolojik mücadele yöntemi kullanılıyor. Vişne bahçelerine bırakılan kazlar hem böcekleri hem de yabani otları tüketerek kimyasal ilaç kullanılmadan üretim yapılmasını sağlıyor.

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker, Prof. Dr. İbrahim Ethem Geçim’in Erzincan’da tarım sektörüne yatırım yapmasının yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın büyük önem verdiği organik üretim, sanayi meyveciliği, biyolojik mücadele gibi birçok unsurun aynı alanda uygulanıyor olmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Erzincan’da bulunan meyve konsantre üretim tesisinin bu anlamda önem arzettiğini kaydeden İl Müdürü Koçaker, “vişne Erzincan’daki ekolojik koşullarla büyük uyum sağlayan bir meyve. Organik üreti  ise başlı başına bir ayrıcalık arz ediyor. Aynı zamanda kanatlı grubundan kazlarla biyolojik mücadele yapılması ise Bakanlığımızın değer verdiği önemli bir yöntem. Buradaki olayı özetlemek gerekirse Erzincan’da kurulan meyve bahçelerinde kimyasal kullanmadan biyolojik mücadele uygulanarak üretim yapılıyor, üretilen meyve Erzincan’da işleniyor ve Erzincan’dan dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Prof. Dr. İbrahim Ethem Geçim Hocamıza tarıma sağladığı değer ve Erzincan’a kattığı prestijden dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

400 dekarlık alanın yönetimini sağlayan İşletme Müdürü Ziraat Mühendisi Nimet Var ise Yeşilçay Köyü’nde kurulan vişne bahçelerinin hem alan hem de ağaç sayısı bakımından her yıl arttığını, Erzincan’da vişne üretimini önemsediklerini kaydetti. Erzincan’da iklim ve toprak yapısı gibi şartların vişne üretimi açısından son derece uygun olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Nimet Var, hem Erzincan’a hem de bölgeye örnek teşkil edecek bir üretim modeli uyguladıklarını söyledi.