Yaz aylarında sıklıkla görülen arı sokmaları alerjiye neden olarak kişilerin hayatlarını olumsuz yönde etkiler. Peki, arı alerjisi nedir ve belirtileri nelerdir? Arı sokmasına iyi gelen doğal yöntemler nelerdir? Arı alerjisi arı sokması sonrası görülmesi sonucu kişilerin vücutlarının kabararak kızarmasına neden olur.  Arı alerjisi sokmasının neden olduğu tahribatın iki katı olumsuz etki bırakır. İşte detaylar…

Bal, sarı yabani ve iri arı çeşitleri ısırdıkları an zehirlerini boşaltmak için yaptıkları doğal tepkimeye arı sokması denir. Özellikle yaz aylarında sıklıkla görülen arı sokmaları bazı bireylerde alerjik reaksiyon oluşmasına neden olur.  Arı zehrini bıraktığı bölge dışında o zehir direk kana karışır ve bağışıklık sistemini bozar. Bağışıklık sistemi bu zehre karşı antikor üretir ancak vücudun ısısında değişikler meydana gelir.  Normal arı çeşitlerinin sokması böyle sağlık sorunu gibi etkileri olmaz. Bu yüzden arı sokmasına karşı kişilerin alerjisinin olup olunmadığı küçüklükte yapılan alerji testleri ile tespit edilir. Aksi halde ciddi sağlık sorunlarına neden olarak kişilerin hayatlarını olumsuz yönde etkiler. Yüzde bir ihtimalde olsa ölüme neden olur. Arı sokması oluşan alerji direk belli olmaz. Arı sokmasından 1-2 sonra belirtiler şiddetini artırarak meydana gelir.

Arı alerjisinin belirtileri nelerdir?

·         Kısa süreliğine vücut şoka girerek tepki gösterir

·         Kişinin vücut ısısı aniden yükselir. Ancak el ve ayaklar buz gibi olur.

·          Sinir hücreleri hızlı harekete geçmesinden dolayı beyin kalbi uyarılarda bulunur. Kalp daha hızlı atarak kan seviyesini çoğalmasına neden olur.  Bu da korku ve paniğe neden olur.

·         Nefes darlığı, boğaz kaşıntısı gibi belirtiler gerçekleşir.

·         Vücudun bazı bölgelerinde şişkinlik, kızarıklık ve kabartılar meydana gelir.

Yüzünden ameliyat olmaya hazırlanan gence hırsız şoku: "1 kuruşum bile kalmadı" Yüzünden ameliyat olmaya hazırlanan gence hırsız şoku: "1 kuruşum bile kalmadı"

Arı Sokması2Arı soktuktan sonra ne yapılmalıdır?

·         Öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta panik yapılmamasıdır.

·         Arıya çıplak elle müdahale edilmemelidir. Çünkü kesesindeki zehrin kana karışma ihtimali vardır. Bunun için cımbız yardımıyla çıkartmalıdır.

·         İğne çıkarıldıktan sonra doğal yöntemlere başvurulup hastaneye gidilmelidir.

Arı sokmasına iyi gelen doğal yöntemler nelerdir?

Buz veya soğuk su yöntemi:

Arının sokmuş olduğu bölgeye buz küpleri veya soğuk su uygulanması, zehrin vücut tarafından emilimini azaltmasında etkilidir.  Bu uygulama aynı zamanda sokma sonucu oluşan şişliğin azaltılmasında da etkilidir.

sarımsakSarımsak yöntemi:

Sarımsağı ortadan ikiye bölün ve arının soktuğu bölgeye masaj yaparak uygulayın.Bu uygulama da zehir kana karışmadan kendini vücuttan atmaya başlayacaktır.

Karbonat yöntemi:

3 yemek kaşığı karbonatı, yarım çay bardağı soğuk su ile karıştırarak homojen bir kıvam elde edin. Bu karışımın içine altı damla limon damlatın ve arının soktuğu bölgeye hafif masaj yaparak uygulayın.

Soğuk yoğurt yöntemi:                    

Hem ağrısını hem de enfeksiyon kapma riskini azaltır. Yoğurdu sürmeden önce arının soktuğu yere 4 damla limon sıkıp yoğurdu sürün.