Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riski Erzincan, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Tokat, Yozgat, Amasya illerinde kene vakaları başladı. Uzmanlar ise uyarılarına başladı. Kene Isırmasının İlk Belirtileri Nelerdir? Kene Isırmasında İlk Müdahale Nasıl Olmalı? İşte sıkça sorulan sorulara yanıtlar...
Kene Isırmasının İlk Belirtileri Nelerdir?
Kene ısırmasının ilk belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve ısırılan kişinin bağışıklık sistemi, kenenin taşıdığı mikroorganizmalar ve diğer faktörler bu belirtileri etkileyebilir. Ama kene ısırması sonrası ortaya çıkabilen bazı olası ilk belirtiler şunlar olabilir:
- Kızarıklık ve Şişlik: İlk günlerde kenenin ısırdığı bölgede hafif kızarıklık ve şişlik görülmesi oldukça muhtemeldir.
- Kaşıntı: Isırma alanında kaşıntı hissi olabilir.
- Kene Parçaları: Kene çıkarıldıktan sonra bile, kene parçaları ciltte görülebilir.
- Kızarıklık Yayılması: Lyme hastalığına yol açabilen Ixodes türü kenelerin ısırığı sonrasında kızarıklık oluşabilir. Bu kızarıklık genellikle ısırılan bölgenin etrafında halka şeklinde büyür.
- Ağrı ve Sızı: Isırılan alanda hafif ağrı ve sızı hissedilebilir.
Kene Isırmasında İlk Müdahale Nasıl Olmalı?
Kene ısırması durumunda ilk müdahale, kenenin doğru bir şekilde çıkarılması ve ısırılan bölgenin hijyenik bir şekilde temizlenmesi önemlidir. Kene ısırması için ilk müdahale aşamaları:
- Keneyi Çıkarma: İlk olarak, steril bir cımbız veya keneyi çıkarmak için tasarlanmış bir kene çıkarma aleti kullanarak keneyi deriden çıkarmaya çalışılır. Keneyi yakalamak için cımbızı olabildiğince cilde yakın bir noktadan tutmak ama cildi sıkmamak gerekir.
- Yavaşça Çıkarma: Keneyi yavaşça ve sabırla çıkararak kenenin başını veya ağzını koparmamaya özen gösterilir. Baş kısmı deriye sıkıca bağlandığı için çıkarmak daha zor olabilir.
- Keneyi Dikkatlice Çekme: Cımbız veya kene çıkarma aleti yavaşça ve sabırla yukarı doğru çekilerek kene çıkarılır. Kenenin başı çıkarken sağlam tutmaya dikkat edilir.
- Keneyi Saklama: Keneyi çıkardıktan sonra, kene bir cam kavanozda saklanabilir veya keneyi öldürmek için alkol kullanılabilir. Böylece ileride bir tıbbi değerlendirme gerekirse kene saklanmış olur.
- Isırılan Bölgenin Temizlenmesi: Kene çıkarıldıktan sonra ise ısırılan bölgeyi sabunla veya antiseptik bir solüsyon ile temizlemek gerekir, böylece enfeksiyon riski azaltılmış olur.
- İzleme: Kenenin çıkarılmasından sonra ısırılan bölge bir süre izlenir. Kızarıklık, şişlik, kaşıntı veya diğer anormal belirtiler ortaya çıkarsa, bir sağlık profesyoneline başvurulur.
Kene Isırması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kene ısırması özellikle sıcak zamanlarda doğaya çıkıldığında sık rastlanan sorunlardan biri olabilir. Bu sebeple kişilerin doğru önlemleri almak için ve ısırılma sonrası ne yapabilecekleri konusunda akıllarında sorular oluşur. Kene ısırması hakkında sıkça sorular sorular şöyle cevaplanabilir:
Kene ısırığı sonrası tedavi, ısırığın şiddetini, olası enfeksiyon riskini ve hangi hastalığın söz konusu olabileceğini değerlendirmek için bir sağlık profesyoneli tarafından yapılmalıdır. Kene ısırığı sonrası tedavi aşamaları:
Evde Müdahale Edilir mi?
Eğer bir kene ısırığına maruz kalırsanız, evde bazı temel müdahalelerde bulunulabilir ama bunları dikkatli bir şekilde uygulamak gerekir. Çünkü yanlış yapılan müdahaleler kenenin parçalanmasına ve vücutta daha çok enfeksiyon yayılmasına neden olabilir. Eğer ev ortamında çıkarma işlemi için yapılabilecek ekipman yoksa, sonrasında gerekli dezenfekteyi sağlayacak malzemeler yoksa ev ortamında müdahale etmek doğru olmaz. Bir profesyonel tarafından ısırılmaya müdahale yapılması çok daha sağlıklı olacaktır.
Nasıl tedavi edilir?
- Keneyi Çıkarma ve Temizlik: Öncelikle kene, deriden doğru bir şekilde çıkarılmalı ve ağzındaki mikroorganizmaların deriye geçişi engellenmelidir. Keneyi yavaşça ve başı koparmadan çıkarmak önemlidir. Sonrasında ise ısırılan bölge uygun yöntemle dezenfekte edilerek enfeksiyon riski azaltılabilir.
- Belirtileri İzleme: Kene ısırığı sonrası belirtiler dikkatlice izlenir ve bir sağlık uzmanına bildirilir.
- Kenelerin Taşıdığı Hastalıklar: Keneler, bazı hastalıkların taşıyıcısı olabildiğ için ısırık bölgesinde veya vücudunuzda belirtiler ortaya çıkarsa, doktorunuz bu hastalıkları kontrol eder.
- Laboratuvar Testleri: Doktor, keneyi veya kandaki enfeksiyon varlığını test etmek için laboratuvar testleri isteyebilir.
- Antibiyotik Tedavisi: Eğer doktor, kene ısırığı sonucu olası bir enfeksiyonu veya hastalığı teşhis ederse, uygun bir tedavi reçete edecektir.
- Ağrı ve İltihap İlaçları: Isırılma alanında ağrı veya şişlik varsa, doktor ağrı kesiciler veya iltihap önleyici ilaçlar önerebilir.